onsdag, december 01, 2021

Årsbästalistan 2021 - de nominerade, omgång 3


"As The Flame Withers" av YOTH IRIA

Kollega Robert recenserade den här skivan för WeRocks räkning, och han var ytterst nådig mot den - drämde i med en 9:a i betyg - och då måste man såklart kolla in den då han oftast inte ger höga betyg om det inte tarvas. Och den är fantastisk. Faktum är att den växer för varje lyssning. Inte minst har bandet fått till den rätta stämningen med sin melodiska black metal. Framför allt glöder gitarrspelet något så vansinnigt. 



"Lake Drinker" av HORNDAL

Proletär death metal - det kan knappast bli bättre. Tror ni inte Robert drog i med högsta betyg till den här skivan? Två faktorer gör att den även stämplar in på de högre graderna för mig. Dels är HORNDAL förbannat skickliga på att skriva musik. Varenda ton känns ärligt menad, och det är verkligen inte svårt att ryckas med i den fantastiska old school-känslan som bandet frammanar. Men sen är det också det fantastiska historieberättandet kring orten Horndal, bruksorten, arbetarna och det nedlagda bruket. Sveket. Det går rakt in i hjärtat. 


"Death, Madness, Horror, Decay" av THE LURKING FEAR

Det är märkligt och underbart - medverkar Tompa Lindberg på något album under året, och det gör han ju oftast, ja då är sannolikheten för att skivan är med i racet. THE LURKING FEARs andra album är total death metal från början till slut. Tvåtakten dominerar, och den är massiv. Riffstormen är stinn och hela tiden engagerande att lyssna på. och Tompa gastar med en övertygelse som gör att jag tycker att han sjunger bättre än någonsin. 



"Wallflowers" av JINJER

Det kan inte ha undgått särskilt många att JINJER är ett band på uppåtgående. De har helt sjuka antal views på det som bandet lägger upp på YouTube, och det är av goda anledningar.  Vill man ha tyngd, mycket rytmik och fantastisk sång så är detta bandet att kolla in. "Wallflowers" är bandet mest genomarbetade album, och det mest personliga. Jag har alltid tyckt att bandet sångerska Tatiana Shmailyuk har en grym pipa, men här tar hon sin sång till nästa nivå. Det är nästan hypnotiskt att lyssna på, och jag imponeras av hur stor variation som bandet fortfarande lyckas fylla sin musik med. 

/Martin

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 12: KRSNA-core

 År 1965 hoppade en gammal gubbe vid namn Prabhupada på båten i östra Indien och klev av densamma i New York. Där bodde han en sväng i en pa...

Populära inlägg