fredag, november 12, 2021

Fredagslistan 2021, vecka 45: Höstens kvartssamtal

När november nu slutit sig runt oss likt en väl använd vadmalsfilt ska vi ta en titt i backspegeln och se vad det egentligen var som hösten levererade i skivsläppsväg. 

Vi sparkar igång med ett totalt kraftpaket till låt som har ett mycket puttrigt och vänt intro. Faktum är att det är så rart pianoplinkigt i början att man svårligen kan föreställa sig det fulla ställ som väntar i Shadows Writhing Like Black Wings. Avslutningsvis ett lugnare parti och efter sju minuter är vi i hamn. 

SULPHUROUS är ett band som kommer från Danmark, har varit aktiva sedan 2008 och trakterar en dödsmetall som verkligen ger mersmak. Jag har lyssnat på oktoberskivan ”The Black Mouth Of Sepulchre” nonstop hela veckan och det borde ni också göra. Pluspoäng även för snyggt omslag.


Ett annat lysande albumsläpp under oktober var SIJJINs debutalbum ”Sumerian Promises”. SIJJIN är det arabiska namnet på en plats belägen på helvetets botten inom islam. Smakfullt och genomtänkt namn får man säga. Bandet kommer från Tyskland och har medlemmar med förflutet inom bland annat NECROS CHRISTOS. Musikmässigt är detta en fröjd att lyssna på; snygg låtuppbyggnad, slingriga riff och thrashigt anslag med rötterna stadigt förankrade i dödsen. Personligen är jag också väldigt förtjust i de vokala insatserna av Malte Gericke.

Ungerska ROTHADÁS var med i fredagslistan för ett gäng veckor sedan då jag listade svårstavade band och/eller låtnamn. Tungvrickaralbumet "Kopár hant…az alvilág felé" släpptes under hösten och är en trevlig doomhistoria med olycksbådande atmosfär och hög hantverksskicklighet. Som listans nummer tre har jag valt låten Koporsószeg som har såväl bra kyla som idel snygga strupljud. Kan nämnas att jag tog med bandets självbetitlade demo i best of 2019-listan och vi kan konstatera att de definitivt håller stilen även på denna första fullängdare.


För fjärde låten far vi till Chile och besöker FORCE OF DARKNESS. Under hösten har de släppt "Twilight Of Dark Illumination" på Iron Pegasus Records och jag vill påstå att det här är så nära en fullträff man kan komma. Albumet innehåller forcerat growl, furiösa trummor och allmänt härjig stämning. Addera snygga melodislingor till det så har man ungefär allt man behöver i musikväg. Det finns ett driv här som påminner om både SARGEIST och 1349 och det är en rimlig väg att gå när man kör black/döds/thrash med ockult inriktning. Vi lyssnar helt enkelt till förstaspåret Retribution Of The Crowned Chaos och dyrkar mörkret.

Så vidare till HELL TREPANNER som visserligen släppte sin ”Unholy Proclamations Of Death And Darkness” redan i juli men eftersom detta är ny lyssning för undertecknad får de slinka med på ett hörn här i höstens kvartssamtal. Vi beger oss till Peru och får en hel travbana med skön galopptaktsdöds till livs!

Här finns en tydlig koppling till både thrash och 90-talsdöds och det är omöjligt att inte charmas. Hela EPn, som för övrigt släpptes på Crypts Of Eternity Productions, seglar in på listans femte plats och därmed är sagan all för den här gången.

Ha en strålande helg så hörs vi.

/Susanne


Fredagslistan 2021, vecka 45: Höstens kvartssamtal

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 18: Bridge 9 Records!

  I veckans avsnitt av metalbibliotekarierna styr vi skutan till staden Boston i delstaten Massachusetts i landet USA. Praktiskt nog är det ...

Populära inlägg