fredag, januari 29, 2021

Fredagslistan 2021, vecka 4: APT för januari

God eftermiddag.

Idag tänker jag rätt och slätt avhandla lite musik som gått varm i mina öron under januari så utan further ado kommer här januari månads APT.


Första låten ut är titelspåret från albumet "Returned To Life" av kanadensiska ALTERED DEAD. Det finns en ruttenhet här och ett murkigt ljud som påminner en hel del om den svenska dödsscenen och det ger alltid höga betyg i min bok. Det är också otroligt svängigt på det där sättet som får en att vilja dra på sig ett par fräna boots och en cowboyhatt och åka mil efter mil genom något halvsömnigt dammigt ökenlandskap. Fem av fem solstolar från mig.


Till låt nummer två dyker vi ned i något helt annat, nämligen en sorts kall och eländig vampyrkatakomb. AETHYRICK kommer från Finland och spelar atmosfärisk black metal så det stänker om det. Och med stänker så tänker jag mig ett underkylt regn som liksom kommer sidledes. Finfina fullängdaren "Apotheosis" släpptes den 22/1 på The Sinister Flame och från den lyssnar vi till Path Of Ordeal.

Belgarna ALKERDEEL står i startgroparna för att släppa albumet "Slonk" den 5/2 och här är det ett skepp som kommer lastat med punkig nihilist-black. Rundgång, bröt, patchade jeansvästar och fickljummen Tuborg är känslan vi leds in i av låten Zop och det är ju bland det finaste som finns. Produktionen är ruffig men lagom uppstyrd för att cymbalerna ska skära igenom och lägga sig som ett skönt lock över den rejält burkiga sången. Det här gör mig sugen på att gå på spelning.


Extrem musik kräver extrema bandloggor och vill man kvista till det extra mycket kan det ju vara lämpligt att välja ett bandnamn med många bokstäver. Om det var en namnvalsfaktor då det kommer till listans nästa band med förkortningen EXIMPERITUS ska jag låta vara osagt. Klart är dock att gänget från Minsk drämt till med det längsta namnet mig veterligen - hela 51 bokstäver klockar det nämligen in på och ser ut som följer: EXIMPERITUSERQETHHZEBIBŠIPTUGAKKATHŠULWELIARZAXUŁUM. Pust. Enligt medlemmarna själva har ordet rötter inom kaossatanismen och lånar från latinska, egyptiska, sumeriska och akkadiska traditioner. Gott så. Musiken på nysläppta skivan “Šahrartu” är en mycket habilt och tajt utförd döds som går åt det tekniska hållet och ger mersmak.

Och på tal om bandnamn - sist ut är ABERRATION från Minneapolis. Det visar sig att namnet ABERRATION är ytterst populärt inom metalkretsar, hela tolv band finns omnämnda på Encyclopaedia Metallum som heter just så och så tillkommer några ytterligare som har med ordet i någon form i sitt namn. Hur som helst så släppte just detta ABERRATION en självbetitlad EP häromveckan på Sentient Ruin Laboratories och den är ytterst släpig och brötig att ta sig an. Som att stirra ned i ett ändlöst svart hål fyllt enbart av motorolja och existentiell ångest. Riktigt bra med andra ord! Enda kritiken är väl att ljudbilden som sådan saknar tydlig riktning men ibland är det ju exakt det man vill ha - ett virvlande kaos.

Med detta tar vi en välförtjänt helg!

/Susanne

Fredagslistan 2021, vecka 4: APT för januari



Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 17: Herr B frågar sig hur folk kan lyssna på sånt här trams?

  Den veckan blir det kontroversiellt! Herr B kommer avslöja de band han upplever är mest överskattade. Eller ja, något så när åtminstone. D...

Populära inlägg