fredag, juni 07, 2024

Fredagslistan 2024, vecka 23: Deep cuts för ett megaband som inte är speciellt deep men vem bryr sig.

 Det är semestertider, dags att smörja in sig i starkaste solkrämen och bli hummerröd ändå. Om vi får någon mer sol, vill säga. På semestern tar vi det lugnt, och därmed kör vi en snabb och enkel lista. Kan ett megastort stadium-band som Rammstein ha några låtar som inte är välkända? Naeh, antagligen inte men i katalogen finns en del fint som sällan får ta del av äran och rampljuset. Los geht’s!


De tre första låtarna släpptes innan jag själv föddes på debuten Herzeleid (1995). En fantastisk platta med många låtar som blivit obligatoriska live som Du riechst so rutAsche zu Asche och epnoyma doomiga Rammstein. Men den hurtiga Der Meister och ledmotivet Herzeleid försvann från setlistorna på sena 90-talet och har inte setts till sen dess. Herzeleid finns lyckligtvis inspelad på ikoniska liveskivan/filmen Live aus Berlin (1999) och Der Meister kan man hitta klipp av på nätet. Das Alte Leid är en av bandest äldsta låtar, en långsam svängig dänga som förtjänar lite liebe.
Från Sehnsucht (1997) har vi Alter Mann, en stämningsfull trudelutt som uppenbarligen handlar om tristessen bakom att sitta fast på en öde ö. Ser man på, oavsett är den av mina personliga favoriter. Küss Mich (Fellfrosch) har två jävligt konstiga samples från en Snurre Sprätt film och ett jävligt fett distat basriff. Med min bristfälliga kunskap i tyska språket vet jag att den handlar om något med att kyssas, sen är det säkert något annat mörkt skit inkopplat. 

Slutmotivet för skivan Rosenrot (2005), Ein Lied, är en oerhört vacker och simpel liten melodi som är bland bandets få riktiga “ballader”. Den ger mig alltid gåshud och får mig att känna en längtan efter något, även om jag inte vet riktigt vad.
Från den superba Liebe ist für alle da (2009) har vi först Mehr, en låt jag lätt hade kunnat se som en kanonlåt live med väldigt rolig och gormig refräng. Alla kan väl lära sig att ropa MEHR trots allt. Liese är en alternativ version av avslutande stycket Roter Sand, en oerhört vacker enkel melodi i linje med ovan nämda Ein lied. Låten verkar handla om en gräsligt mörk episod där en dräng tvingar sig på en piga med hjälp av en skära. Ett återkommande tema i alla deras låtar, skönhet kombinerat med magvändande mörker.

Sist lägger vi in en korkat tung remix av Benzin, utförd av ingen mindre än Meshuggah. Den är mer rolig än den är bra, det blir en oerhört alldaglig Meshuggah-dänga med Till Lindemann på sång mer eller mindre. Hade varit roligt att se dem istället göra en egen, polyrytmisk version men oavsett är det kul på ett dumt sätt att gasta BENZIN över underjordiska riff. 
Nu kallar den gråa svenska sommaren mitt namn. Det blev skräpmatslista, men vem orkar stå vid spisen när det är hela 14 grader och duggregn.


Nästa gång vankas det monsterprojekt, då Beach Boy B ämnar lyssna igenom de 9 Smashing Pumpkins skivor som han inte hört än. De som inte är så bra, med andra ord. Man blir matt av bara tanken.


Vamos alla playa, amigos

//Hummerpojken B


Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 29: Billy Corgan åldras som opastöriserad mjölk

  Första gången jag hörde talas om bandet Smashing Pumpkins är troligtvis någon gång under 2006. Dagen avrundades alltid med att se Simpsons...

Populära inlägg