fredag, juni 02, 2023

Fredagslistan 2023, vecka 22: New York Straight Edge

 

Hej vänner, ovänner och ni neutralt inställda.

Eftersom vi var i Boston och smakade på hardcorescenen där förra gången vi sågs är det inte mer än rätt att vi åker upp/ner (beroende på hur ni håller i kartan) till staden som förut hette New Amsterdam. Jag pratar givetvis om New York. För att göra urvalet lite lättare, NY är en klassisk HC-stad, kommer vi även denna gång fokusera på våra nyktra vänner så bränn red sox kepan och på med yankeesmodellen, knäck en alkoholfri bärs och njut.

 Listan hittar ni här

Flageoletter och snärtiga virveltrummor. Om ni undrar hur man börjar en skiva har SNAPCASE svaret! Bandet bildades i början av 90-talet i Buffalo NY och släppte sitt mästerverk progression through unlearning 1997. Jag har stulit flageoletterna från låten caboose fler gånger än jag har händer på fingrarna. I övrigt kan det sägas att bandet spelar svängigt med dissonanta gitarrer. Försök hålla huvudet stilla under lyssning, klarar ni det inte har ni god smak.

 


Håll i hatten för nu jävlar går det undan! GORILLA BISCUITS är ett av mina absoluta favoritband och plattan start today är helig. Bandet bestod av Sammy Siegler (trummor) och Porcell (gitarr) från YOUTH OF TODAY tillsammans med CIV på micken, den rappaste käften i scenen som låter som han fastnat i målbrottet. Plattan börjar med trumpeter och innan den slutar med apljud bjuds vi på munspelssolon och mer positive mental attitude än en självhjälpshylla på ett medelstort bibliotek. Låten heter stand still och handlar om att det är dåligt att kolla på TV och spela Donkey Kong.

 

Nu blir det släpigt och slött. Om EARTH CRISIS inte tjatat om att de är sXe hade man kanske trott att de rökte mer gräs än SLEEP. När övriga akter snackar positive youth tar Gomorrah’s season ends till ett bibliskt bildspråk och dömer oliktänkande till helvetet. Lite taskigt kan tyckas. Året är 1996 och Karl Buechner är kanske den präktigaste stjärnan på HC-himlen, men de gör också fantastisk tung musik med tuggande gitarrer och passion.

 


Gillar ni KRSNA-core? Ja, hare Krishna hardcore. Yup, det finns. Och det är helt fantastiskt. SHELTER uppstod ur YOUTH OF TODAYs aska efter att Ray Cappo (senare Raghunath) sagt tack och hej, bytt ut sina air max mot sandaler och flyttat till Indien. Senare anslöt vapendragarna Porcell och Sammy Siegler och på fullpoängaren Mantra från 1995, släppt på Roadrunner (!), spelar Adam Blake från H2O bas. SHELTER är väldigt spretiga och rör sig mellan alt-rock, HC och skatepunk, inte allt är bra men Mantra är 5 av 5 pärlhalsband. Låten heter chance men ge hela skivan ett varv.

 

Vi avslutar givetvis med Nailed to the X av BOLD. Mycket mer Youth Crew än såhär blir det inte utan att blanda in YOUTH OF TODAY.

 


Äh va fan.. Vi blandar in YOUTH OF TODAY också.

 

Tack för visat intresse, nästa gång tar vi en annan stad

 

 

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2023, vecka 38: New wave of Norwegian old school black thrash metal (TNWONOSBTM) Del 1

Det finns en lite speciell subgenre jag gillar och det är "modernare" band som spelar black/ thrash metal.  Av någon oklar anledni...

Populära inlägg