fredag, maj 05, 2023

Fredagslistan 2023 v. 18: Boston Straight Edge

 

Hej vänner!

I dokumentären American Hardcore: The History of American Punk Rock 1980–1986 från 2006, som för övrigt är obligatorisk läxa till nästa gång om ni inte sett den, finns en scen där namnet på städerna bytts ut mot bandlogor på en karta över det stora landet i väst. Los Angeles har blivit Black Flag, Las Vegas blir 7 Seconds och så vidare. Ni som redan läst titeln på veckans lista har säkert listat ut att vi kommer röra oss i Boston, en stad med en anrik hardcorescen, så nu suddar vi ut Boston från kartan och sätter på lite bandklibbor istället!

För att krydda listan lite extra har jag valt att fokusera på straight edge-band. Ni som känner för att bekanta er lite extra med straight edge-kulturen kan jag rekommendera dokumentären Edge: Perspectives on Drug Free Culture från 2009. Så på med red sox kepan, nu kör vi!


Listan hittar ni här!

 


Vi inleder med HAVE HEART – Bostons från mästerverket songs to scream at the sun från 2008. HAVE HEART hann släppa två fullängdare, en liveplatta och några EPs mellan 2002 och 2009, mestadels släppt på Bostonbolaget Bridge Nine records. Bandet varvar snabb tvåtakt med breakdowns och få sångare låter så bra som Pat Flynn. När någon säger Boston är min första association HAVE HEART, så bra är detta.

 


Vi backar bandet och lägger nålen på SS DECONTROLs andra platta get it away från 1983. Det var här Boston sXe började och det är verkligen ingen dålig start! Det är skitigt, snabbt och röjigt. 7 låtar på 11min är som vanligt en kvalitetsstämpel i min bok och man behöver inte lyssna särskilt noga för att höra hur SSD har influerat många kommande hardcoreakter.  

 



 Vi snabbspolar till 1996 och säger hej till SLAPSHOT. Detta är ett band som sticker ut lite då de är ironiska, lite dryga och gör narr av positiviteten som annars kännetecknar sXe-band. De är även väldigt lokalpatriotiska och tydliga med att Boston är bättre än, exempelvis, New York (se låten Fuck New York från Tear it down plattan). Låten heter Bigmouth strikes again från skivan 16 Valve hate (ja det är en The Smiths cover).

 



Nu jävlar blir det hockeykörer. Jag tänker att vi gör en liten stilstudie av låten Holding on av TEN YARD FIGHT för att ta fram en hardcore på andra halvan av 90-talet formula. Vi börjar med pukor och dämpade gitarrer, gitarren spelar själv, resten av bandet kommer in och det blir tvåtakt, sen blir det breakdown med hockeykör. Perfekt. Skivan heter Hardcore pride och kom 1996, bandet höll bara på mellan 95-99 och även om det är extremt mycket nittiotal är det även väldigt tidlöst (för att citera Peter Kvist i Varan-TV).

 


Jag tror att det är olagligt i flera länder att göra en Boston hardcore-lista utan att nämna BANE. Detta är ett band som, fram tills de lade handskarna på hyllan 2016, gjort 1.45x10⁷ spelningar i 74% av världens städer. BANE hann med att släppa 4 fullängdare på legendariska Equal Vision Records plus ett gäng EPs, splits och annat smaskigt. Låten heter Release the hounds från plattan Give blood från 2001.




Nästa vecka blir det något helt annat av någon helt annan

Trevlig helg

/Oskar

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 18: Bridge 9 Records!

  I veckans avsnitt av metalbibliotekarierna styr vi skutan till staden Boston i delstaten Massachusetts i landet USA. Praktiskt nog är det ...

Populära inlägg