fredag, januari 06, 2023

Fredagslistan 2023 - vecka 1: We Need More Happy Metal!

 Gott folk!

Hjärtligt välkomna till den första fredagslistan för 2023! Januari är - inte speciellt förvånande - inte den bästa månaden på året. Därför tänker jag att jag får ta i, och det utav bara fan. Veckans lista är kanske till och med överdrivet positiv - myckenheten power metal kan upplevas som provocerande, men skulle så vara fallet så får ni leta upp lite funeral doom för att balansera, för det kommer ni inte hitta i veckans lista, haha!

Vi kör!

Bandet som förenar alla från black metal, hardcore, grindcore - ja i stort sett alla som har lyssnat på CLUTCH från Germantown i Maryland har blivit bättre människor. I alla fall gladare, för denna kvartett har förvärvat en i det närmaste telepatisk kommunikation på skiva och live som gör att andra band kan försöka svänga på samma sätt, CLUTCH är helt enkelt liiiiiite bättre än alla andra på detta. Jag lyssnade alldeles för lite på "Sunrise On Slaughter Beach" när den damp ner. Det kan jag ångra ibland. Det är svinbra, vilket jag tror att ni redan vet. Annars har ni här Slaughter Beach som förmodligen kommer att övertyga er. 



Här har vi en oldie but goldie! Tina S. med sin vansinniga verkshöjd på gitarr som fick en jävla massa lirare att baxna för 7 år sedan med sin cover på DRAGONFORCEs klassiska Through The Fire & Flames. 30 miljoner visningar. Jag blir alltid glad när jag hör den här låten, och Tinas fenomenala coolhet när hon shreddar sig igenom låten höjer upplevelsen ytterligare. 



Floor Jansen från NIGHTWISH gör Kill The Pain Away till en stratosfäriskt bra låt. Jag lyssnade otroligt mycket på hela skivan den kommer ifrån, och den var ju som ni vet en skiva som var nominerad till årsbästalistan. En starkt bidragande faktor till det var de två låtar som Floor Jansen medverkar på. Maken till klös i stämman!

Jag hade helt missat FELLOWSHIP om det inte hade varit för att Garden Tale på Angry Metal Guy hade med "The Saberlight Chronicles" i sin årsbästalista. Britterna från Harwich är inte ett band man står och väger på. Antingen är det tokdyrkan eller stort hat.  Jag tror inte ni behöver undra hur jag ställer mig, haha!

Vi avslutar med POWER PALADIN från Island. Maken till fantastisk tramsig och underbar video, det får ni leta efter. Specialeffekter av hög kaliber? Nä, det här bandet lägger hellre tid på musiken, haha! Det är rent omöjligt att inte gilla detta. Är det nydanande? Nä, inte ett vitten. Men det spelar ingen roll, det funkar så förträffligt ändå. 

Vi tar helg på det!

/Martin

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 18: Bridge 9 Records!

  I veckans avsnitt av metalbibliotekarierna styr vi skutan till staden Boston i delstaten Massachusetts i landet USA. Praktiskt nog är det ...

Populära inlägg