fredag, juli 01, 2022

Fredagslistan 2022, vecka 26: Nytt dödsmangel!

Gomorron. Idag ska vi ta en titt på nysläpp inom dödsspektrat och utan further ado kommer första bandet!

NIGHTBEARER! Ja, herregud vad bra. Uppe på någon kammare i Nordrhein-Westfalen i Tyskland har herrar Dominik, Florian, Manuel, Christian och Michael suttit och snickrat på en skiva som är gjord precis för mig och andra vänner av den gamla skolans dödsmetall med rötter i Skandinavien. "Ghosts Of A Darkness To Come" heter albumet i fråga och inspiration till texterna kommer från Robert Jordans Wheel Of Time-böcker. Fem av fem solstolar för denna gitarrdrivna dödssmocka och en magkänsla som säger mig att jag borde kolla upp även tidigare alster från det här tajta germanska gänget.


Vi går raskt vidare till låt nummer två i listan. Före detta medlemmar ur bland annat ANGELCORPSE och MALEVOLENT CREATION slog år 2009 sina påsar ihop och bildade PERDITION TEMPLE, ett snabbspelande black/döds-band med båda fötterna djupt förankrade i Floridas träskmarker. Låten jag valt heter Redemption Abattoir från fullängdaren "Merciless Upheaval" och den bjuder på furiöst riffarbete, bitande gitarrsolon och allmänt snabb stämning. Till detta ett omslag med minst sagt mycket detaljer. Möjligen kunde man ha tagit bort ett eller annat solo men förutom det sitter detta som en smäck.


Dags att kliva ned i ritual-grottan med nästa bidrag i listan. VERBERIS kommer från Nya Zeeland och spelar en hybrid av dödsmetall och black med ockult tematik, där tyngdpunkten ligger på gnostisk magi. På deras fullängdare "Adumbration of the Veiled Logos" bjuds vi på musik som är seriös och dedikerad och framför allt väldigt välgjord. Ljudbilden är tryckande och att lyssna känns som att tappa fotfästet och sedan falla och virvla längre och längre ned i en svart spiral. Kort sagt lysande, tack Nya Zeeland för detta!

Kanadensiska TOMB MOLD är ett dödsband att hålla ögonen på, det stod klart redan runt 2017-snåret då de släppte "Primordial Malignity". I början av juni kom demon "Aperture Of Body" och eftersom demon ligger upplagd i sin helhet och inte låt för låt får vi totalt tre spår till livs. 13:17 klockar den här superba demon in på och den inleds med ett parti som för tankarna till filmmusik. Efter det så är det sedvanligt muller och bröt som gäller för hela slanten. 


Sista bandet ut är ATARAXY som för mig är en ny bekantskap och som med sitt tredje album "The Last Mirror" pekar med hela handen då det gäller att skapa krispig stämning och olycksbådande atmosfär. Fantastiskt bra vokala insatser också av sångaren Javi som uttrycker likväl melankoli som desperation på ett tjusigt sätt. Faktum är att det nog är där nyckeln till framgång ligger i mina öron, en maffig ljudproduktion som vägs upp av en rå och kall känsla i sången.

Med detta tar vi helg, dricker en resorb som skydd mot hettan och säger på återseende.

/Susanne 

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2022, vecka 31: Europa Endlos: Sverige!

Få kan ha missat sensommarens största tv-händelse, SVTs Hård Rock på Export , vars fyra timmars djupdyk i de mest framgångsrika svenska meta...

Populära inlägg