fredag, februari 07, 2020

Fredagslistan 2020, vecka 6: Dansk död!

Gott folk!

Det är ingen direkt hemlighet att vårt västliga grannland Danmark har en metalscen som sannerligen är uppe på en rent makalös nivå dessa dagar. Det är heller ingen hemlighet att i alla fall jag uppskattar väldigt många av de band som de senaste åren har kavlat ut fantastiska skivor och som har gett scenen nytt friskt blod.

I veckans fredagslista så kollar jag in fem band inom den danska dödsmetallen som jag tycker är värda er tid och uppmärksamhet.

Vi kör!

DAWN OF DEMISE från Silkeborg. Ett oerhört sympatiskt band med lika delar tyngd som fart i sin metal. Drivs framåt av en fantastisk trummis vid namn Bastian Thusgaard som också lirar i SOILWORK. Det här gänget har varit igång ganska länge, sedan 2003, och om ni får chansen att se dem live så ta den - det här bandet lirar tajt som bara den.


Ytterligare ett band från Silkeborg - vad fan har de i den staden som gör att folk lirar bra metal?
Av de band jag ser fram emot att få se på årets Copenhell, där står min nyfikenhet som högst när det kommer till XENOBLIGHT. Här är det fokus på fart - det är massivt med tvåtakt - och rejält bra driv i riffandet.

Nu drar jag ner på tempot rejält. KONVENT lirar en underbart tung och murken dödsdoom som, om ni frågar mig, går en ljus framtid till mötes. Det är njutningsfullt smärtsamt att lyssna på det här bandets hittills enda skiva som kom tidigare i år.

KONKHRA är åldermännen i veckans lista - de startade redan 1990 - men har stadigt kavlat ut sin metal regelbundet med ett längre uppehåll mellan 2009 och förra året då en ny skiva kom. KONKHRAs musik känns väldigt hemtam och trevlig.




Avrundar listan med lite melodiska tongångar från APHYXION som har ett underbart driv i sin metal. Just deras fina känsla för melodi gör att jag har återkommit till det här gänget sporadiskt under åren.

/Martin

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 17: Herr B frågar sig hur folk kan lyssna på sånt här trams?

  Den veckan blir det kontroversiellt! Herr B kommer avslöja de band han upplever är mest överskattade. Eller ja, något så när åtminstone. D...

Populära inlägg