söndag, december 31, 2023

Nyårslistan 2023: Oskar S lyssnar på ny musik och gör bokslut

 

Hej alla musikintresserade där ute i cyberrymden, idag är er dag!

Eftersom året 2023 snart kastar in handduken kan det vara på sin plats att göra en liten summering. Jag brukar alltid skämta om att ny musik är helt onödig eftersom det finns hardcore från perioden 1981-1995 men nu ska jag, hör och häpna, vara lite aktuell och tipsa om några av mina favoriter från det gångna året.

Jag har ett tight semesterschema och är likt kaninen i Alice redan lite sen så vill ni läsa en rolig text innan det är dags för listan kan jag rekommendera förra veckans intro signerat Hjalmar B. Goode.

Håll för öronen för nu tänder vi stubinen!

 

Listan finner ni HÄR!


DRYAD – The Abyssal Plain

Detta är en debut från ett band från Iowa i det stora landet i väst. Jag sprang på skivan av en slump och fastnade direkt. Hur låter den då? Lite black metal/crust/cirkus-ish, kanske? Vilken känsla får man? Känslan av att bli jagad av några vansinniga varelser som kastar magi efter en i en gammal mörk urskog någonstans för några tusen år sedan.

 

BIG LAUGH – Consume Me

Ännu en debut från ett amerikanskt band, denna gång från Milwaukee. Detta är ”10 låtar på 19 minuter”-bra hardcore. Det går snabbt, det blir tungt och släpigt och produktionen är lite skramlig på sina ställen. Plattan är utgiven på anrika Revelation Records och detta är ett band att hålla ögonen på.

 

PAINT IT BLACK – Famine

Inte direkt en debut då Philadelphiabandet hållit på sedan 2002 men det första släppet på 10 år. Här snackar vi hardcore som åldrats med stil, Dan Yemin låter lika förbannad som tidigare och rockiga partier som doftar Hot Water Music har lagts till på sina ställen. Plattan klockar in på 16 minuter och har 8 låtar men det blir lätt att man ger den ett varv till. Även här ett Revelation släpp.

 

OFF! – FLSD EP

Bandet OFF med Keith Morris I spetsen följer upp förra årets coolaste platta Free LSD med en EP som är, om möjligt, ännu bättre. Tänkt er en korsning av Circle Jerks och Hawkwind så får ni en idé över hur det låter. En riktigt banger!

 

DUCK YOU – Duck Sounds

När jag för någon månad sedan låg sjuk i soffan och scrollade på bandcamp såg ett omslag där någon tagit Pet Sounds layouten och klippt in ett gäng ankor vid en damm. Att plattan hette Duck Sounds och bandet DUCK YOU gjorde bara saken bättre. I första spåret samplas Tony Sopranos när han pratar om ankor och jag var i himlen. Ankor är trots allt ett av mina topp 3 favoritdjur. Detta är dumt, tramsigt och bra, förbannad hardcore från Argentina. In och ge dem lite kärlek nu så vi får mer av detta fantastiska band!

 


CONVERGE – The Dusk In Us

Converge från Boston har släppt nytt. Hur låter det? Ungefär som de senaste plattorna. Gör det något? Njäe, inte direkt, det är fortfarande snabbt, tekniskt och förbannat snyggt producerat.

 

CHILD – Meditations In Filth

Här har vi ett smaskigt paket grind, crust och lite döds signerat svenska CHILD.

 


ROTTEN SOUND – Apocalypse

Grinsmästarna från Finland visar var skåpet ska stå. Som vanligt.

 


KARRAS – We Poison Their Young

Sist kommer årets kanske bästa platta, signerad Franska Karras. Det är döds när den är som bäst uppblandad med doom, grind och crust med en himmelskt (eller kanske helvetiskt är ett bättre ord?) bra produktion. Känner ni igen namnet Karras? Det är ju prällen från Exorcisten, som även samplas friskt på plattan.

 

Med detta önskar jag och redaktionen ett riktigt gott nytt år

 

/Oskar S

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 17: Herr B frågar sig hur folk kan lyssna på sånt här trams?

  Den veckan blir det kontroversiellt! Herr B kommer avslöja de band han upplever är mest överskattade. Eller ja, något så när åtminstone. D...

Populära inlägg