fredag, oktober 28, 2022

Fredagslistan 2022, vecka 43: Mangelgeografi del 1

 


Liksom biblioteken drivs även hårdrocken av ett folkbildningsideal, och vi är många som fått vår första inblick i allt från science fiction till utdöda religioner genom esoteriska referenser i texthäften och skivkonvolut. Att bläddra i en bok om fornnordisk mytologi eller judisk mysticism är ju bokstavligen ett metalbingo för den uppmärksamme skivspisaren. En annan sida av allmänbildningen som hårdrocken kan bidra med är geografiämnet, och där djupdyker vi idag. Bevisligen finns det material till både en och tre listor, så vi börjar här och ser vart vi hamnar nästa gång...

Bra mangel och wikipedia-citat, nu är det fredag!

 

1. BEHEMOTH: Sventevith (Storming near the Baltic) (1995)

"Östersjön, även kallad Baltiska havet eller Baltiska sjön, är ett cirka 413 000 kvadratkilometer stort och upp till 459 meter djupt innanhav med bräckt vatten, beläget i norra Europa. Östersjön gränsar politiskt i väster till Danmark och Sverige, i öster till Finland, Ryssland, Estland, Lettland och Litauen, i söder till Polen och Tyskland.

Utfartsleder är genom Öresund, Lilla Bält och Stora Bält. Vid Åland avgränsas ett särskilt bäcken som kallas Bottenhavet. Vid Umeå finns ännu ett smalt ställe, Norra kvarken, som skiljer Bottenhavet från Bottenviken. Från den egentliga Östersjöns norra del sträcker sig åt öster Finska viken (mellan Finland och Estland) och Rigabukten." 

 


2. DARKTHRONE: Iconoclasm sweeps Cappadocia ("Soulside Journey" 1989)

"Kappadokien (turkiska: Kapadokya, grekiska: Καππαδοκία, Kappadokia, latin: Cappadocia, fornpersiska: Katpatuka) är ett landskap som ligger i centrala Turkiet, cirka 350 km sydost om Ankara. Kappadokien var en forntida region i centrala Mindre Asien, mellan Svartahavskusten i norr och Taurusbergen i söder samt floderna Halys i väster och Eufrat i öster. Kappadokien är sedan 1985 med på Unescos världsarvslista.

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 17: Herr B frågar sig hur folk kan lyssna på sånt här trams?

  Den veckan blir det kontroversiellt! Herr B kommer avslöja de band han upplever är mest överskattade. Eller ja, något så när åtminstone. D...

Populära inlägg