fredag, februari 14, 2020

Fredagslistan 2020, vecka 7: D-takt, hockeyrefräng och dyrka Satan

Gomorron. Idag ska vi ta en titt på vad 2020 erbjuder hittills i fråga om fart och fläkt, mangel och dyrk. Således heter listan i all logisk enlighet; D-takt, hockeyrefräng och dyrka Satan. Vi kör!


Första låten heter The Lie och bandet som skapat denna veritabla käftsmäll till bit lystrar till namnet SKUMSTRIKE. SKUMSTRIKE är en trio som har härjat i Montreal sedan 2017 och under den tiden släppt exakt en demo och två EP's. "Execution Void" är det senaste alstret, en EP i kassettform, signerat Caligari Records och här bjuds vi på en alldeles utmärkt rå kängpunk som lutar åt speed metal-hållet. Det här gör mig rent ut sagt så djävla glad!




Nästa gäng till rakning är brutaldödsbandet TZUN TZU, ett gäng luttrade australiensare som hållit igång sedan 2003 och som har en faiblesse för asiatisk historia. TZUN TZU är nämligen en alternativ stavning på Sun Tzu, en kinesisk general som levde mellan 544 och 496 BC och som även skrev den hyfsat kända boken "Stridskonsten" om militär strategi. Detta om detta,  "The forbidden city" heter deras nya EP som jag valt titelspåret ifrån till dagens lista. I den serveras fina blastbeats, murkigt muller, galopptakt och en skön variation som jag tycker ibland saknas hos brutaldödsen.



SERPENT NOIR härnäst. Det här är en för mig helt ny bekantskap från Athen inom kategorin ockult black metal. Däremot är "Death Clan OD" deras tredje fullängdare och för hobbymagikern kan nämnas att den tar inspiration från Ordo Draconis, ett begrepp som ofta förekommer hos sällskapet Dragon Rouge, instiftat av Thomas Karlsson någon gång i slutet av -80talets Stockholm. När det kommer till black metal som handlar om magiska ordenssällskap är det ju mer eller mindre omöjligt att inte dra paralleller till DISSECTIONS mästerverk "Reinkaos". Riktigt så bra är inte SERPENT NOIR men jag lyfter ändå på min imaginära häxhatt för detta.



Vi traskar vidare i minnenas allé med COFFIN CURSE från Chile och deras första fullängdare "Ceased To Be". Detta mina vänner är en old school dödsmetall-riff-fest utan dess like och få saker i denna värld är ju bättre än just det. Gitarrerna står i fokus förstås men jag vill även slå ett slag för de vokala insatserna som låter precis så kräksgrowliga som man förväntar sig. Bra logga, rimlig produktion och god allsångsfaktor. Och gitarrsolon som faktiskt känns relevanta snarare än bara ren instrumentonani. Fem av fem gistna lik från mig.


Slutligen kommer Norges bidrag i listan - NATTVERD och plattan "Styggedom" - som släpptes i januari på Osmose Productions. Youtube-länken jag valt leder till hela albumet men det får det vara värt med titlar som Slakt dem, der de loeper hoedeloese rundt baalet, Heksebrann och Guds djevelske naervaer. Det är kallt, atmosfärisk och hyfsat platt musik vi bjuds på och det är ju exakt vad man förväntar sig av ett blackband från Bergen med mycket historia att leva upp till. Jag tycker att de lyckas riktigt bra, enda egentliga invändningen är att de kunde ha skruvat upp punkigheten och plockat ned rockinfluenserna ett par pinnhål för en råare ljudbild.  

Detta var allt från mig för idag. Må ni nu ha en helg utan större missöden, klavertramp och fadäser.

/Susanne

Fredagslistan 2020, vecka 7: D-takt, hockeyrefräng och dyrka Satan

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 13: Hetast just nu enligt Martin

 Gott folk!  Idag är det långfredag. En dag som, om du är kristen, ska tillbringas i dyster kontemplation över att Jesus spikades upp på kor...

Populära inlägg