måndag, maj 28, 2007

Swedish Deathmetal

Kan man motivera 500 sidor om svensk dödsmetall? Om man gör det som Daniel Ekeroth har gjort i mastodontverket Swedish Deathmetal är svaret ja.

Under en resa till Stockholm under sent 80-tal snubblade jag in på klassiska House of Kicks i Gamla stan. Av det jag kom ihåg av besöket var att lokalen var väldigt svart och till brädden fylld av skivor av artister jag aldrig hade hört talas om. I efterhand har jag förstått att jag hade gått in i något av en institution inom svensk dödsmetall. Och ja, jag ångar mig som fan att jag inte handlade fler skivor - men å andra sidan hur mycket pengar har man egentligen vid 13 års ålder?

Att Sverige är stort vad gäller dödsmetall blir man varse, om man inte redan var det, när man läser Daniel Ekeroths standardverk i ämnet - för att det är ett standardverk är det inget snack om. Detaljrikedomen är rent imponerande, så imponerande det bara kan bli när författaren själv är en del av scenen han beskriver. Upplägget är kronologiskt något som jag tycker funkar bra. Att dessutom Daniel verkligen har gått ner till källan, musikerna, gör att boken blir ett massivt myller av who's who inom dödsmetallen i Sverige. Fokus geografiskt ligger på Stockholm, vilket är ganska naturligt med tanke på att det var här scenen startade där, men författaren tar även upp scenen i andra delar av landet.

Som läsare tänker jag främst på att dödsmetallscenen i Sverige startade precis som många andra scener inom metall genom tape-tradande. Med tanke på hur stor scenen ändå blev är detta imponerande - Ekeroth verkar dessutom ha alla demos, alla flyers, alla zines som har producerats.

Boken avslutas med ett A-Z of Swedish deathmetal samt en förteckning över de zines som scenen kan skryta med.

Den här boken borde finnas i varje metalheads hylla oavsett om man gillar deathmetal eller inte, men självklart hjälper det om man gillar musiken. Trots att Daniel måste ha haft grymt kul under tiden han skrev boken, så tror jag nog att det också tog emot bitvis, med tanke på den möda på detaljer han har lagt ned på boken.
Andra bloggar om Swedish Deathmetal

6 kommentarer:

BiblioteKarin sa...

Fantastisk bok, ja! Mycket nöjsam att läsa, även för den som liksom jag inte är så slängd i engelska. Ekeroth förmedlar en så stark glädje i sitt intresse för ämnet. Boken är dessutom en både bred och djup källa till information.

Anonym sa...

Som sagt, har länge velat läsa denna bok och köpte den för ett tag sen. Nu har jag nästan läst ut biografin om Iron Maiden så jag ska ta tag i denna!

Anonym sa...

Shit vad bra den är. Jag blev fett sugen på att lyssna på allt som han skriver om typ. Ävenom jag inte gillar så mycket döds till vardags.

Anonym sa...

Älskar denna bok ! Kan tipsa om att det nu kommit en trippelcd Swedish Death Metal med anledning av att boken kommit ut i Tyskland.

Metallbibliotekarien sa...

SheerFaith: Läste om denna CD i Close-Up och blev ju inte direkt osugen om jag säger så *skratt*

Anonym sa...

Skulle bara tipsa om gammalt chronic decay till salu på ebay

Featured Post

Fredagslistan 2021, vecka 17: Walpurgisnacht

Francisco de Goyas Häxsabbat   Vissa hävdar att valborgsmässoafton är ett borgerligt påfund för att hålla arbetarna bakfulla i första maj-t...

Populära inlägg