fredag, november 27, 2020

Fredagslistan 2020, vecka 48: November släcker ljuset

Gomorron!

I dagens lista ska vi kika närmre på vad black metal-världen har haft att förtälja under november månad. Både det ena och det andra visar det sig. Vi kör!

Först ut är genibandet AZARATH från Polen som har släppt det helgjutna albumet "Saint Desecration". Från det har jag valt låten Sancta Dei Meretrix som är en veritabel smocka rätt i plytet av det slag som bara kan frambringas om man spelar metal som kikar ungefär lika mycket i backspegeln som den gör framåt. Det här är både nydanande och old school på samma gång men det som riktigt sätter sig fast är kväk och kräk-ljuden runt 1:20 in i låten. Smälter inte era hjärtan av det då vet inte jag vad ni är gjorda av. 

VARDE härnäst. VARDE spelar en något mer nedstämd och eländig black metal än föregående band och gör det med den äran. På nysläppta fullängdaren "Fedraminne" får vi oss en rejäl portion norsk folklore med texter och tematik tagna från diverse norska poeter verksamma under 1800-talets andra hälft. Jag har valt midtempo-eposet Halvdan Svarte som är lika delar monotont malande som atmosfäriskt luftig. Fem av fem lusekoftor!


Tredje bidraget i listan står finska YMIR för. YMIR har funnits som band sedan 1998 och sedan dess släppt enbart två demos och så drämmer de plötsligt till med en fullängdare denna månad. En självbetitlad sådan kan tilläggas. Medlemmar Lord Sargofagian och Vrasjarn har spelat i namnkunniga band så som BEHEXEN och HORNA och det hörs direkt att här har vi med gamla strävsamma rävar att göra. De vet nämligen precis hur man vill ha sin finska metal; liksminkad, häxvrålande och utan krusiduller samt spetsad med både en och annan snöbeklädd gran.

Lite mer brötigt och introvert med listans nummer fyra. ÔROS KAÙ släppte albumet "Imperii Templum Aries" redan i mitten av juni men vinylutgåva samt split med PRECARIA släpps under november och därav hänger de med i dagens lista. Ritualistiskt och mörkt är ledord för detta gäng från Bryssel som har haft den goda smaken att namnge (och eventuellt åkalla) sju olika demoner från helvetet (Shax, Zepar, Belial, osv.). Låt åtta är en Pink Floyd cover - Set the Controls for the Heart of the Sun men det må vara hänt. På omslaget återfinns demonernas sigill illustrerade och om man inte tycker sådant är fränt tror jag bestämt att man ljuger.


Sist ut denna fredag är MAVORIM som på det senaste gjort en split - "Iudicium Ultimatum" -med bandet AD MORTEM. Med låten Tod Und Teufel tycker jag att de får till den där perfekta balansen mellan black metal och filmmusik. Det är en hel del mangel men också smäktande nostalgiska ljudmattor av det slag jag själv är väldigt svag för. 

Med detta tycker jag att vi knäcker helgens första eller kanske andra kalla öl och säger på återseende.

/Susanne

Fredagslistan 2020, vecka 48: November släcker ljuset

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 16: Dalarna darkness descends

När jag tänker på idén om landet Sverige och kanske framförallt någon mytologisk bild är det inte sällan Dalarna dyker upp i mitt huvud. Det...

Populära inlägg