lördag, november 28, 2020

Årsbästalistan 2020 - de nominerade, omgång 1

 Gott folk!

Äntligen, ja äntligen, är det dags att ta tag i det kanske mest ångestfyllda och trevlighetsframkallande av värv: vilka skivor är det som kan komma ifråga för årsbästalistan 2020? Detta år som kommer att gå till historien som det minst konsertstinna året någonsin har resulterat i att skivproduktionen har legat på en helt fantastisk nivå. Jag kan faktiskt inte minnas när jag hade så pass många skivor som kan komma ifråga för min årsbästalista - och då är vi inte i mål än. 

Kära läsare, vi kör!

"Endarkenment" av ANAAL NATHRAKH

Vi klarar av det förväntade direkt känner jag. Min kärlek till ANAAL NATHRAKH är ju väl känd vid det här laget, och "Endarkenment" förstärkte denna känsla på ett magnifikt sätt. Jag tycker att detta är en skiva som placerar sig som en av de bästa, kanske den bästa, som bandet gjort. De uppfyller alla förväntningarna, plus en hel del till med ett låtmaterial som har fått mig att uppleva eufori på ett högst påtagligt sätt. Att ett band med så pass små förändringar fortfarande kan leverera musik med stigande nivå är helt fantastiskt. 


"The Sanguinery Impetus" av DEFEATED SANITY

Ytterligare en smocka till skiva från ett band som ständigt utmanar sina lyssnare. DEFEATED SANITY är ett band som fascinerar mig sedan många år tillbaka, och "The Sanguinery Impetus" är en skiva som sticker ut i bandets redan oerhört imponerande diskografi. Att kunna lira teknisk och brutal dödsmetall som gör mer än bara visar på ekvilibristik på instrument är det som särskiljer de verkligt bra banden inom genren - och DEFEATED SANITY framstår vid sidan av band som PORTAL och ULCERATE som de främsta banerförarna för denna typen av musik. 


"Palimpsest" av PROTEST THE HERO

Utan tvekan en av de mäktigaste skivorna från 2020. Att PROTEST THE HERO alltid har haft stora ambitioner med sin musik, och på "Palimpsest" infrias i stort sett alla önskemål jag haft på bandet. Dels är det texterna som driver skivan framåt - PTH har alltid varit ett politiskt intresserat band, och de gångna 3 åren med Donald Trump som den sämsta presidenten någonsin i USA:s historia har sannerligen givit bandet rejält med bensin att hälla på elden. Samtidigt har bandet skrivit musik som är lika himlastormande högtflygande som den väldigaste av örnar. 

"Rex" av VAMPIRE

I min recension av "Rex" skrev jag att bara faktumet att jag gillar introt på skivan - något jag ytterst sällan gör - säger något om hur sanslöst fantastisk den här skivan är. VAMPIRE är ett magiskt bra band som bara har vuxit för varje skiva, och "Rex" är deras bästa hittills. Bandets träffsäkra känsla både för hur thrash metal lät när den var som bäst, och likadant med dödsmetallen, men samtidigt känns så vitala som de gör är en kvalitetsstämpel av stora mått. Allt smälter här samman - produktionen, låtmaterialet och medlemmarnas insatser på sina instrument - till en av årets bästa skivor. 





Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 12: KRSNA-core

 År 1965 hoppade en gammal gubbe vid namn Prabhupada på båten i östra Indien och klev av densamma i New York. Där bodde han en sväng i en pa...

Populära inlägg