fredag, december 03, 2010

Hårdrocksnostalgi - Luciarock 1983

Denna nostalgitripp tillägnas alla som minns videobandsmärket BASF.

Jag var dryga sju år gammal och tv-tablån gjorde gällande att SVT skulle visa hårdrock en hel kväll. Konserten hade redan spelats, i december 1983 var det en stor metalfestival i cykelvelodromen Westfalenhalle i Dortmund, men trots att tillställningen i Sverige bar epitetet "Luciarock" så sändes inte kavalkaden förrän tidigt 1984. I februari vill jag minnas. Detta har skapat stor förvirring bland svenska metalfans eftersom många antingen vill minnas att konserten gick på Lucia 1984 eller att banden faktiskt spelade i Dortmund i februari 1984. Konserterna ägde dock rum den 18:e och 19:e december 1983 och det var dessutom Iron Maidens turnéavslutning på den stora World Piece Tour där de avrättade Eddie genom att slita ut hans hjärna på andra konserten. Detta sändes förvisso aldrig men återfinns lyckligtvis på köpvideokassetten Iron Maiden - 12 Wasted Years från 1987.

SVT visade inte allt (det har ingen kanal gjort) utan visade strax över 3 timmar (187 minuter typ - man missade en låt i slutet om man hade ett 180minutersband), dansk TV visade ytterligare 20-25 minuter medan tysk och österrikisk (eller var det schweizisk?) tv visade mest av alla. Den tyska sändningen finns dessutom på dvd i samlarkretsar i ypperlig kvalitet och är väl värd att leta upp.

Som sagt, jag var sju år och jag fick inte vara uppe så länge. Sagt och gjort - jag spelade in sändningen och gick upp extra tidigt dagen efter istället.

Märket på videobandet, mitt första metalband? BASF såklart.

NJUT!

Ozzy Osbourne: Bark at the moon

Iron Maiden: 22 Acacia Avenue

Judas Priest: Riding on the wind

MSG: Into the arena

Scorpions: Coming home

Def Leppard: Billy´s got a gun

Krokus: Bedside radio

Quiet Riot: Metal health

/Alex

7 kommentarer:

Stones sa...

Wow vilken nostalgi.

Indian Matts sa...

mycket bra skrivet, finns det rockänglar så är det ni ,tack

Paris sa...

Jag var där, min vän!

Daniel sa...

Kommer du ihåg luciarock 1986 lika bra? Har för mig det var Ozzy från Ultimate turnén,...men är inte säker. Letar efter klippet där han kommer ner i stolen under introt innan Bark at the moon. Något jag såg som barn på svt. Trodde alltid att det var med på Ultimate Ozzy vhsen men det var det ej. Ha det / Daniel machal@spray.se

Alex sa...

Daniel: Klippet där Ozzy kommer ner i stolen är med i promovideon till Shot in the dark, men inte på den officiella köpvideon från Ultimate Sin-turnén, jag vet faktiskt inte varför. Det kan vara så att det var en effekt som bara användes under en kort tid eller nåt sånt, Shot in the dark var väl första singeln från skivan så videon lär vara inspelad tidigt.

Tyvärr finns inte videon på youtube, jag har letat, men den finns väl ute på annat sätt :)

Nils sa...

Programmet sändes på SVT fredagen 2 mars 1984. Jag minns det bestämt då det sammanföll med min bästa väns födelsedag. Vilken fest! Hade ingen videobandspelare då (vilket grämde mig), men allt spelades in på ljudkassett då P3 samkörde i radion.

Unknown sa...

Här är hela konserten!!! \m/
https://www.youtube.com/watch?v=rT61oVBpNyA

Featured Post

Fredagslistan 2019, vecka 16: Glad påsk!

Gott folk! Jag vet inte vilket förhållande ni har till påsken, men för egen del så är den en källa till trevnad och umgänge med familj...

Populära inlägg