fredag, oktober 16, 2020

Fredagslistan 2020, vecka 42: Slaget om Köpenhamn anno 1807

God afton! Danmark år 1807, slaget om Köpenhamn, känns det bekant? Nej, jag tänkte väl det. Själv hade jag förträngt den delen av historielektionen fram tills igår då jag snubblade över ett danskt band som har desto mer koll. ILDSKÆR kommer från Nordjylland och har ägnat hela första fullängdaren "Den rædsomste nat" till minne av det bombardemang Danmark utsattes för av Storbritannien mellan 16 augusti till 6 september 1807 som en del i de så kallade Napoleonkrigen som rasade i Europa under 1803-1815. 

Britterna ville i korta drag roffa åt sig danskarnas flotta innan fransmännen hann före och tvingade helt sonika dansken på knä nattetid under vad som brukar kallas historiens första terrorbombning. Nu är jag inte någon krigsfantast men temaskivor om olika krig brukar ju ofta bli storslagna och hyfsat intressanta och så är fallet även här. 

ILDSKÆR är ett nytt band, enligt Encyclopaedia Metallum så nytt som från 2020, och består av herrar Garðarsson och Skóggangr (tidigare från akter som bland annat SHAMASH och GRAVKAMMER.) Musiken vi bjuds på är kylig, rå och eländig men samtidigt bombastiskoch episk tack vare den tajta produktionen. Och som tidigare nämts, tematiken. Black metal i sitt esse med andra ord. 

Det ska bli mycket intressant att följa det här bandets fortsatta utveckling när de sätter ribban så här högt med första släppet. Från början hade jag tänkt blanda upp fredagslistan med andra låtar om bomber och granater men nej, det här ska vi ha i sin helhet alldeles för sig självt och därför består dagens lista av hela albumet utan avbrott eller krusiduller.

Och med detta önskar jag en fenomenal helg!

/Susanne

 Fredagslistan 2020, vecka 42: Slaget om Köpenhamn anno 1807

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 16: Dalarna darkness descends

När jag tänker på idén om landet Sverige och kanske framförallt någon mytologisk bild är det inte sällan Dalarna dyker upp i mitt huvud. Det...

Populära inlägg