fredag, oktober 09, 2020

Fredagslistan 2020, vecka 41: Eddie Van Halen

 

Med tanke på hur snabbt nyheter färdas numera, är detta något som de flesta av er har koll på - den 6/10 dog Eddie Van Halen av cancer. Han blev 65 år gammal. Jag hade tänkt göra en fredagslista med ett annat tema, men den får jag köra en annan gång, för det hade känts helt orimligt att göra en lista med annat tema än just Eddie Van Halen den här veckan. 

Om ni har följt bloggen de senaste 10 åren så har ni möjligtvis koll på att jag gjort två fredagslistor på bandet VAN HALEN tidigare - 2010 och 2015 - och det är ofrånkomligen mest för Eddie Van Halens medverkan i detta legendariska band jag minns honom för. Ja, han lirade med andra och gästade med solon på flera andra låtar. Men det var i VAN HALEN som han var drivande med sin bror Alex Van Halen på trummor, Michael Anthony på bas och Sammy Hagar på sång i den version av bandet jag håller som bäst. Såklart har jag lyssnat på bandets tidiga plattor med David Lee Roth också, och de har sina poänger inte minst för att Eddies spel redan här visar på den monumentala virtuositet han hade tillägnat sig på sitt instrument. Att andra gitarrister gick på bandets konserter för att studera Eddies teknik var självklart på samma sätt som hans retsamma sätt att vända ryggen mot publiken för att försvåra inlärningen. Och hur många har inte sett den legendariska scenen i "Tillbaka till framtiden" där Marty McFly väcker sin far med Eddies shred? 

Och Eddie kunde shredda, men var lika magisk som kompgitarrist och hade ett underbart sväng i sitt spel - därför blir det inte bara de där låtarna där han går loss som en demon på strängarna, utan en del annat också. 

Tack för musiken Eddie. 

/Martin

Fredagslistan 2020, vecka 41: Eddie Van Halen


Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 17: Herr B frågar sig hur folk kan lyssna på sånt här trams?

  Den veckan blir det kontroversiellt! Herr B kommer avslöja de band han upplever är mest överskattade. Eller ja, något så när åtminstone. D...

Populära inlägg