söndag, december 15, 2013

Seven Days Of Sabbath, day 5: Live Evil

Och så var det det här med liveskivor. Jag är både för och emot fenomenet, idag känns de nästan meningslösa med tanke på den flora av mer eller mindre perfekta bootlegs som envist dyker upp så fort Lasse Kronér tagit en enda ton. Förr var det en annan ko i fållan dock, och en Sabbathskiva som man kan diskutera till döddagar är just deras första riktiga liveskiva: 1982 års ”Live Evil”. Inspelad under några konserter i USA på våren 1982 står skivan ut som en förbisedd klassiker i genren. Den släpptes som en slags motpol till Ozzys ”Speak of the devil” och framförallt till deras ”egna” liveskiva ”Live at last” (inspelad 1973) som släpptes utan att bandet ville det. ”Live Evil” skulle bli en riktig Black Sabbath-liveskiva, och blev väl det också även om de interna striderna i bandet gjorde att denna sättning inte ens överlevde mixningen. När den släpptes i december 1982 var både Dio och Vinny Appice borta ur bilden för länge sedan, och 1983 skulle ge världen något helt annat i Sabbathväg.

Vad ”Live Evil” bjuder på är ett bra band som är ungefär mittsunds på sin Mob Rules-turné. De inspelade kvällarna vittnar om en sammansvetsad grupp som gjort detta förut utan att låta trötta. Mitt enda problem är att de envisas med att köra äldre låtar. Förvisso var det Black Sabbath som stod på scen med allt vad det då innebar (något man snyggt parerade vid återföreningen 2007 genom att döpa om sig), och visst passar det att köra en eller kanske två klassiker, men jag har personligen alltid haft problem med Dios version av låten Black sabbath. Iron man låter inte heller något vidare i hans tappning, och Children of the grave skulle de absolut skippat. Fler ”Mob rules”-låtar hade varit mumma, och att de missade att köra mästerverket Die young från ”Heaven and hell” på denna turné är inget annat än ett helgerån.

Detta till trots är det en bra skiva och en bra turné, Voodoo är mästerlig i sin enkelhet och versionen av Heaven and hell är magnifik. Filmmässigt är vi tyvärr synnerligen dåligt bevandrade, en enda bootlegfilm inspelad på Londons Hammersmith Odeon i januari 1982 är vad som finns. Man kunde ju önska att det skulle finnas något lite mer officiellt material, något tv-filmat…

Så var jag ute på myren en dag, och vad dök upp plötsligt om inte några gamla Warner Brothers-rullar. Filmade på samma konserter under vilka ”Live Evil”-upptagningarna gjordes, och den första smaken av detta godis gavs ut som ett slags easter egg på en dvd som i övrigt innehöll den tidigare nämnda Moskvakonserten från 1989. Det hintades där och då om att dessa rullar snart skulle se en ordentlig release, en hel konsert tv-filmad med ljud från liveskivan. Det var många år sedan nu och till dags dato har inget mer kommit ut, rykten finns det gott om men inget är bekräftat eller verkar ens finnas i de mest ljusskygga av bootleghörn runtom i världen. Det är många med mig som gladeligen skulle sålt av både en och två släktingar för att ges tillfälle att se en sådan film, men tills det blir verklighet får vi nöja oss med det knapphändiga existerande materialet. Jag bjuder nedan på två hyggligt sebara klipp, det finns fler på den berömda tuben men då rör det sig om väldigt korta snuttar som egentligen bara gör oss nedstämda. Fast lite glada också.


/Alex

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2019, vecka 46: Notan, tack!

God afton! Idag är dagen då även jag börjar ta tag i detta med att göra ett årsbokslut av 2019. Herrejemine vad med bra skivor det har slä...

Populära inlägg