onsdag, maj 07, 2008

In Shadows lies Utopia

Nordvästra Skåne. Ett område som av någon anledning har ynglat av sig särskilt många riktigt bra band. Darkane och Soilwork tillhör de internationellt kända tätt följda av akter som Chaeostribe, Sins in Vein och Hearts Alive för att nämna några. Och nu, äntligen efter en alltför lång väntan briserar Faithful Darkness från Höganäs med debutplattan In Shadows lies Utopia.

Ända sedan jag hade förmånen att betitta gruppen på Helsingborgsfestivalen förra året har jag gått och längtat efter bandets platta, för det jag såg på scen då imponerade riktigt mycket, så mycket att Faithful Darkness knep 10:e platsen på listan över de bästa konserterna jag såg det året.

Det som framförallt imponerade då var dels låtmaterialet, men också den synnerliga kompetensen i exekverandet av låtarna - på ren svenska: bandet kickade helt enkelt röv.

Att skivan har dröjt kan man ursäkta (även om bandet säkert varit frustrerat över väntan) när man hör resultatet. Gosse vad bra det är! Låtar som "Stay awake" och "Pure Silence" låter lika bra som den eftermiddagen på Gröningen. Det är tajt, aggressivt men bitvis också väldigt melodiöst i synnerhet när gitarristen Jimmy Persson sköter sången. Dennes sköna lir på gitarren får mig att rysa av välbehag - vilket för övrigt gäller hela bandets insats. Spelskickligheten lyser igenom hela produktionen från Andrea Greens synnerligen effektiva stämmor på keyboarden - framför allt i låten "Afterlife" som bjuder på sköna Dimmu Borgir-vibbar- över det bitvis rent briljanta gitarrspelet av sagda Jimmy och Johan Aldgård till den förödande tyngden i kompet levererat av basisten Johan Renström Svensson och überbatteristen Martin Langen - lyssna bara på kulsprutesmattret på kaggarna i "Fast I Fall" så kommer ni fatta vad jag snackar om. Men precis som den dagen på Gröningen är det Erik Nilssons mäktiga growl som fastnar i hjärnbarken - den mannen har en pipa som heter duga och just nu kan jag inte få nog av den.

Kort sagt - gillar man ösig melodiös death metal gör man sig en stor otjänst om man inte kollar in Faithful Darkness.

Och ja, plattan finns att låna på biblioteket, men det här bandet förtjänar varenda spänn, så ränn iväg och köp!

5 kommentarer:

Shadows of the North sa...

Man tror ju nästan inte att det är sant. På väg hem från jobbet idag såg jag en affisch om att Faithful Darkness skulle ha releasefest för skivan "In Shadows lies Utopia". Aldrig hört talas om bandet men tänkte att både band- och skivnamnet lät ganska mycket metal så tänkte att det får jag kolla upp när jag kommer hem. Innan jag kom till skott gick jag dock in på din blogg och vad får man se där? Jo, en stor artikel om bandet. Ingen dålig timing... Tackar för det.

Tomczek sa...

Låter oerhört intressant!

Metallbibliotekarien sa...

*skratt* japp ibland lyckas man få till timingen eller hur :) Börjar misstänka att du jobbar i närheten av Höganäs, är det ett riktigt antagande, Shadows?

Tomczek: japp, detta är the shit just nu, och jag tror att du skulle gilla plattan :)

Shadows of the North sa...

Nja, såg faktiskt affischen i Lund så det är ju en liten bit från Höganäs men i helt rätt ände av landet i alla fall.

Kim sa...

Jag får helt enkelt instämma i kören: låter väldigt bra, det lilla som finns på Myspace iaf. Kan man ta del av mer på nätet? Tror banden gör sig själva en otjänst i dag om de inte gör sig mer tillgängliga på nätet. Och för mig är det lite långt till biblan i Hellsingborg. Och du lär väl fortfarande inte tillåta fjärrlån på skivor... ;)

Featured Post

Fredagslistan 2018, vecka 26: Vinnie Paul

Gott folk! Jag gissar att ni, likt väldigt många andra, har uppmärksammat att PANTERAs legendariske trummis Vinnie Paul är död. Jag blev...

Populära inlägg