måndag, juli 30, 2007

Heldag på Gröningen

Helsingborgsfestivalen brukar kännetecknas av ett oändligt antal krämare som säljer mindre nyttiga grejer, men också av en hel del bra musik, vilket var fallet även i år. Metallbibliotekarien drog till Gröningen för en heldag.

Något band måste ju börja, så är det ju...desto roligare när det är Zero Tolerance som sparkar igång heldagen med sin dödsmetall. Det headbangas friskt på scen, men det som framför allt impar på mig är sångaren rent vansinnigt kompetenta growlande. Det låter verkligen bra om den killens röst! Låter visa sig om hans för dagen faktiskt nyfödde son kommer att besitta samma stämma.

Om Zero Tolerance sångare imponerade, är det inget mot vad Faithful Darkness gör! Oj oj oj vad kul det ska bli att följa denna grupp, som med sin ganska melodiska deathmetal verkligen verkar trivas på scen. Sångaren Erik, som verkligen kan sjunga så att man ryser, har dessutom en satans bra utstrålning (vilken ju inte direkt skadar) och han stortrivs på Gröningens scen trots att klockan bara är 3 på eftermiddagen. Låtarna är starka och det förvånar mig inte när gruppen annonserar sin debutplatta som ska komma i september.

Nästa gäng är Sins in Vein som med sin Nightwishinfluerade metal låter väldigt bra. Sångerskan som ser misstänkt lik ut Evanescence's Amy Lee fast med tatueringar, har en bra röst. Det jag står och önskar mig är dock lite mer pondus på scen som kan matcha låtarnas storvulenhet. Förhoppningsvis kommer det med tiden. Bandet har dessutom en demon på bas som verkligen gillar att stå på scen, och jag blir inte direkt förvånad när nästa band går på, Chaeostribe, så återfinns han som en av sångarna. Chaeostribe imponerar, precis som förra året, med sin aggressiva framtoning och muskelmetal. De bägge sångarna triggar verkligen varandra och det är brutalt hårt och väldigt bra.

Bai Bang har aldrig varit stora i min bok, och jag struntar helt sonika i gruppens framträdande för att komma tillbaka till märkliga Hellsongs framträdande. Hellsongs är något så ovanligt som en trio, bestående av en keyboardist, en gitarrist och en sångerska som gör väldigt lugna covers på gamla metalklassiker som Judas Priests's "Breaking the law", Metallicas "Search and Destroy", och Maidens "Running free" och "Run to the hills" bland andra. Blasfemiskt? Nja, gruppen gillar verkligen låtarna de framför, och de har precis rätt tonläge i konversationen med publiken som till största delen gillar orginalversionerna bättre vilket gör bandets konsert snarare till en hyllning av hårdrocken än ett dissande av densamma.

Hellsongs i all ära, inget går upp mot lite härlig 2-takt - och det har danska Hatesphere drivor av. Under konsertens gång kommer jag på mig själv att tänka att thrash-metal - fy fan vad bra den är! Hatesphere matar ut köttiga riff och får på ett sånt fetröj på scen att jag tycker det är synd och förvånande att inte tältet är sprängfyllt till sista plats.

Det är det däremot när Mustasch går på - och inte bara tältet utan även platsen utanför är fylld. Göteborgsbandets grova hårdrock är inget jag brukar sätta på hemma, två-takts fanatiker som man är, men jävlar i det vad bra gruppen är på scen! Ralf Gyllenhammar är en verkligt bra frontman, och hans mellansnack är både föredömligt kort som bra, som när han frågar om vi gillar hårdrock för att efter vrålet som kommer säga, så ska ni få! Publiken är verkligen på och det sjungs allsång vid varje chans som ges.

Att Von Benzo är stora i sin egen stad har jag förstått, och visst gruppen är bra, men antingen är det att jag nu börjar bli ganska mör, eller att bandets hårdrock är för lik Mustaschs - för det vill inte riktigt lyfta i mina öron...lite småtrist, men på det stora hela så var dagen på Gröningen rejält trevlig.

8 kommentarer:

Kim sa...

Vad har Hellsingborgarna som inte vi andra har, och som gör dem förtjänta av så mycken god metal i sin lilla håla?! Som vanligt väcker Metallbibliotekariens referat nyfikenhet på för mig okända band. Fast Mustasch är ingen riktig favorit...
mvh Kim

(Behemoth? Mja, processen pågår kankse man kan säga...)

Metallbibliotekarien sa...

Ja du, det vete fan vad Helsingborg har - goda kommunikationsmöjligheter kanske. Allvarligt talat så är det ganska tunnsått under det övriga året...ska man ha metal för jämnan är det Malmö och Köpenhamn som gäller. Faithfull Darkness kommer jag definitivt att hålla ögonen på :) Jaså, den pågår? Har du börjat gilla någon låt?

Tomczek sa...

Fy fan vad jag gärna vill se Hatesphere! När jag lyssnar på deras album kommer jag verkligen på mig med att tänka "det är detta som får mig att älska thrash!". Förhoppningsvis får man se dem snart. Tänk, för 2 månader sen hade jag ingen aning om vilka de var!

Mustasch, ja du. Vad ska man säga? De är proff och kan sin sak. Ralf är en grym frontman och sångare!

Metallbibliotekarien sa...

Hehe, precis Tomczek, Hatesphere gör precis det både på platta och live. Raffe var det som impade mest av Mustaschs framträdande - killen har verkligen pondus på scen, något som har kommit på senare tid tycker jag...

Dudy sa...

Faitful darkness var sjukt underbara :) Jävlar vilket band!

Metallbibliotekarien sa...

Japp, Dudy håller med dig :) Det är väldans kul att bli överraskad. Hade inte hört talas om bandet innan alls.

linnéa sa...

tjena. vill tacka för den fina och även konstruktiva kritiken av vår spelning på gröningen. jag kämpar för fullt med att känna mig bekväm och säker på scen för att kunna släppa loss totalt. det blir bättre för varje gig vi gör. så förhoppningsvis ser du mer pondus om du skulle vara på en spelning med oss i framtiden! :) ha det fint! Linnéa - sångerska Sins In Vain

Metallbibliotekarien sa...

Hej Linnéa! Tack för inlägget :) Är helt övertygad om att det kommer att bli bättre - för egen del är jag vettskrämd för att stå längst fram, trummis som man är så trivs jag bättre bakom ett rejält trumset!*skratt* Kämpa på det ska bli kul att följa er :D

Featured Post

Fredagslistan 2019, vecka 50: In på upploppet

Goddagens! Idag är det inte bara fredagen den 13:e utan även lucia och då kan vi ju passa på att tänka både på blandade skräckfilmer och på...

Populära inlägg