fredag, december 09, 2022

Fredagslistan 2022, vecka 49: Vinterlistan

 

Vintern har anlänt med besked, kylan tränger sig på, mörkret ligger tätt över stad och land. Klart vi ska ha en lista på det temat! Att fylla listan med frostbiten svartmetall vore för lätt, så vi håller oss till andra genrer idag. 

Lyssnar gör ni här!



AMEBIX - Winter ("Winter" 7", 1983). Enkelt val. De brittiska crustkungarnas karga härj väcker inte direkt några associationer till snötäckta landskap i signad juletid: snarare gråmulen snålblåst som tränger sig in genom golvplankorna i ett fallfärdigt squat där bandet själva ligger och frossar av sig gårdagens sil. Hårt liv, hård musik.


WARLORD - Winter Tears ("Deliver Us", 1983). Klassisk melodisk heavy metal från Amerika. Kyrkogårdsmelankolin ger låten en närmast gotisk klang. Svårt att skriva mer: det här är så bra att jag ryser.




WINTER - Eternal Frost ("Into Darkness", 1990). Ännu enklare val. Amerikansk dödsdoom av det riktigt tunga slaget med föredömligt kort diskografi. Åter igen inte musik som för tankarna till pittoreska Jenny Nyström-landskap: här är det grus, aska, skit och sorg som täcker både skog och mark. Och John Almans stämband, låter det som.


 
 
KILLING JOKE - Wintergardens ("Brighter than a Thousand Suns", 1986). Efter deras rått gotiska postpunk-ursprung runt 1980, innan deras pånyttfödelse som industrimetall tio år senare, hade britterna i Killing Joke en lite glansigare, poppigare period, som många verkar avfärda men jag håller högt. Jaz Colemans lena stämma döljer många mörka och djupa hemligheter.



ARCTURUS - Hufsa ("Sideshow Symphonies", 2005). Vissa menar att vintern kommer till oss för att Hades var kärlekskrank och kidnappade tjejer. Andra skyller på Kung Bore, eller på Jordens lutning ifrån solen. Sanningen är så klart att kylen, den kommer från Mårran - i Norge känd som Hufsa. Kyla, ensamhet, sorg och mörker i en gestalt. Inte konstigt att Norges mest teatraliska black metal-relaterade band skrev en av sina bästa låtar om henne (det var omöjligt att helt undvika svartmetallen). 

"Evig vinter er hva jeg er - Du er redd når jeg er nær..."



Trevlig lyssning i bister midvinternatt önskar Andreas!


Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 16: Dalarna darkness descends

När jag tänker på idén om landet Sverige och kanske framförallt någon mytologisk bild är det inte sällan Dalarna dyker upp i mitt huvud. Det...

Populära inlägg