fredag, mars 20, 2020

Fredagslistan 2020, vecka 12: Virus & Isolering!

Gott folk!

Det kan ju knappast ha undgått några andra än möjligtvis deltagarna i årets Big Brother och HIFs ordförande som i dagarna återvände efter semester i radioskugga att världen har drabbats av Covid-19. Även jag själv och min familj har varit i karantän denna veckan och för en utpräglad extrovert som undertecknad har det visserligen varit trevligt att få se mer av min familj, men jag har samtidigt längtat till jobbet på Helsingborgs bibliotek och mina hårt kämpande kollegor.


Veckans lista, lite av en no-brainer, tar jag upp låtar om antingen virus eller isolering, och det är en spretande samling låtar i vanlig ordning.

Kamrater, vi kör!

Jag måste säga att jag skrattade lite när jag upptäckte att låten Virus av BLACK BREATH ligger på en skiva som heter "Heavy Breathing" då detta ju är ett av symptomen på att du drabbats av viruset. Faktum är att jag, då det inte krävs speciellt mycket för att jag ska börja hosta av skratt, gjorde just det. Det är inte svårt att gilla BLACK BREATH och deras tempofyllda musik. Det var givet att de skulle öppna veckans lista.

XENOBLIGHT är en av flera anledningar till att jag innerligt hoppas att Copenhell verkligen kommer att gå av stapeln till sommaren. Trots att det här bandet hittills bara har ett album ute, så känns det som att silkeborgarna kommer att gå stora ting till mötes. Den ljuvliga desperationen i den här låten känns märkligt nog både oroande och tröstande. Extra plus för det knepiga mittenpartiet.

Blaze Bayley blev ju inte långvarig i IRON MAIDEN, men jag känner att han förtjänar lite mer än bara piskan. 1996 kom Virus och även ifall den sannerligen inte håller gentemot de klassiska låtarna så har den viss charm.

Norska FLESHMEADOW har vi skrivit om tidigare på bloggen. 2016 kom deras hittills enda fullängdare "Umbra", och satan så bra den är! Den tekniska black metal som kvartetten bjuder på är faktiskt helt igenom innerlig. Att denna känsla lyfts till finfina nivåer genom den härligt jordiga produktionen gör att jag gärna återkommer till den här skivan med regelbundna intervall.

Kanadensiska INTO ETERNITY kan ibland skriva låtar som sannerligen golvar mig. De kan också pendla mellan högt och källarlågt på samma skiva. Men det gör de inte på år 2004 års "Buried In Oblivion" som är så underbart knepig, melodisk och intressant nästan helt genomgående. Här får ni vara på tårna för det stökas till rejält i mitt låtval.

Bonuslåt! Isolation från CAULDRONs senaste platta "New Gods" var lite för fint vemodig för att jag skulle avstå den. Det här kanadensiska bandet håller sin musik på den andra sidan millennieskiftet - med texter som ofta handlar om alkohol, metal och livet i stort är detta ett band som, om uttrycket tillåts, håller kitteln sjudande på ett fint sätt.

Ta hand om er!

/Martin

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 17: Herr B frågar sig hur folk kan lyssna på sånt här trams?

  Den veckan blir det kontroversiellt! Herr B kommer avslöja de band han upplever är mest överskattade. Eller ja, något så när åtminstone. D...

Populära inlägg