fredag, maj 29, 2015

Fredagslistan 2015, vecka 22: Polen represent

Ave Godmorgon!

Idag ska vi riktigt gosa in oss i undergroundscenen. Hurra! Vi öppnar dörren till Polens skafferi av riktigt näringsrik black metal. Och då pratar vi musik som inte finns på Spotify, dessa alster kräva youtube. Smaklig spis!

Ingen polsk lista utan MGLA. Jag hade kunnat gjort en hel lista med enbart detta fantastiska band men nu ska vi få i oss alla delar av kostcirkeln och därför blir det en låt per band utan pardon. MGLA har pressat ur sig två matnyttiga fullängdare, den vackert malande råa och sorgsna "Groza" samt "With Hearts Towards None" där vi hittar ett avskalat sound som låter skitigt trots en ren produktion. En magnifik uppvisning i less is more helt enkelt.

Jag kan rakt av säga att jag är kär i den här skivan, därav kommer första låten från den. Om ni ska kolla upp ETT enda polskt blackband så för sjutton gubbar, låt det bli MGLA. Okej, nu när jag fått detta ur mitt system går vi vidare.BESTIAL RAIDS är nästa band till rakning. Det här bandet blev jag tipsad om av en god vän och herrejävlar vad det svänger! Här får ni får den första låten jag la mina öron på när det kommer till dessa - Virginborn of Depravation.

Börjar smygande men håll i hatten en minut in i detta klipp för då brakar det loss å det grövsta och vi kastas rakt ner i Hades. Rått och mörkt så nackhåren reser sig! Lyssna för all del på fler låtar av dessa bestar, det är ni värda. Mumma!
Vi fortsätter med bokstaven B. BLACK ALTAR - The Revelation Of Scourge. Här pratar vi hederlig oldschool-black med en bismak av både svenskt och norskt örongodis. Ungefär som om DARK FUNERAL och DARKTHRONE fått en trotsig femåring på halsen. Som är en jävel på snabba trummor. Ja, ni fattar. Mörker, djur med horn och så vidare. Vinnande koncept!


PUSTOTA - namnet låter som en sorts maträtt gjord av körtlar, men det behöver vi inte låtsas om. Musiken är atmosfärisk, vacker och söndrig. Då och då kommer ångesttjut av SILENCER-kaliber. Ni minns säkert första gången ni hörde det uppgivna vrålet 1.45 in i låten Death - Pierce me av detta legendariska band. (Jag minns det, jag satt i ett mörkt kök och blev kall och skrajsen inombords. Underbart!) Här kommer en påminnelse:


Men nu kom vi på villovägar, "Proch" heter EPn av PUSTOTA som jag gärna hade tagit med mig ut till en stuga i skogen och bara suttit och stirrat ut i intigheten tillsammans med. Glada tillrop!

WEDRUJACY WIATR knyter ihop listan med bravur. De av er som gillar WOLVES IN THE THRONE ROOM kan passa på att spetsa öronen nu. Tam, gdzie Miesiąc opłakuje Świt (!) som även är titellåt på albumet har en atmosfär av sällan skådat slag. Den här skivan kan ni gärna avnjuta i sin helhet likt en god flaska årgångsvin för den gör något med en vid första genomlyssningen. Rått men vackert, rakt in i hjärta och själ. Stugan i skogen, lite snö på det. Själens obotliga ensamhet. Fina grejer!

Jag kan slutligen förtälja att på min resa genom detta polska smörgåsbord har jag stött på både det ena och det andra nationalsocialistiskt inriktade bandet. Kanske föga förvånande då vi har med undergroundblack att göra. Dock har jag valt bort dem, oavsett musikalisk kvalitet. Någon ordning får det vara här i livet, vi vill ju inte ha med idioter att göra om vi kan slippa. Trevlig helg!

/Susanne

Fredagslistan 2015, vecka 22: Polen represent

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2019, vecka 50: In på upploppet

Goddagens! Idag är det inte bara fredagen den 13:e utan även lucia och då kan vi ju passa på att tänka både på blandade skräckfilmer och på...

Populära inlägg