måndag, december 16, 2013

Seven Days Of Sabbath, day 6: Hidden treasures

Föga förvånande handlar detta inlägg om bootlegs, min stora passion i livet. Black Sabbath har utgivits på flertalet ljusskygga vaxligheter genom åren och jag tänkte lista några favoriter. Således, utan invärtes ordning, detta lyssnar jag på när dagarna är långa, kvällarna är mörka, släkten kommer på besök och det blir lite segt.

BITCH - Stockholm 1983


Vi tar det fulaste omslaget först. Resten är all good. En komplett upptagning av Stockholmskonserten 1983, när de fortfarande körde Keep it warm och titelspåret från den senaste skivan vilka båda försvann senare på turnén. Sabbath är bra här, ljudet är kanon och skivan formligen vrålar ut Digital bitch som jag tycker så mycket om. 


ETERNAL VOID OF DOOM - Köpenhamn 1971 *lyssna*


Detta är en förhållandevis nysläppt rackare, en enkelvinyl inspelad i Köpenhamn i april 1971. Lite ofokuserade är de, och konserten är förvånansvärt kort vilket jag tillskriver avsaknaden av Wicked world som brukade dra ut på tiden men skivan som helhet är grym! Omslaget är skitsnyggt, bilderna på baksidan och på den medföljande postern kommer från konserten och man får en riktig känsla av att vara på plats eftersom ljudet även här är väldigt bra.


SPHINX - London 1986


Ytterligare ett ganska fult omslag men det spelar ingen som helst roll. Detta är mitt favoritSabbath, Ray Gillen på sång, "Seventh Star"-turnén och framförallt - en englandskonsert. I England spelade de nämligen nästan en halvtimme längre spelningar än vad de gjorde i USA månaden innan. Die young är mästerlig, Danger zone är bäst. En obönhörligen enastående konsert.


KILLING YOURSELF TO DIE - Lund 1977 *lyssna*


En klassiker av rang, toppljud och toppband. Låtarna ligger förvisso i fel ordning och dubbelskivan är inte komplett, detta vet vi idag när masterkassetten har läckt ut med ÄNNU bättre ljud. Men det spelar ingen roll - det är en perfekt bootleg. Snyggt omslag (om än felstavat på förstapressen - YORSELF (se bild)), bra ljud och ett bra band. Ska jag visa upp en enda vinylbootleg med bandet så blir det nog denna. Med vissa svårigheter, då jag inte äger den. Seriösa säljare med ett ex i toppskick ombedes höra av sig. Jag betalar bra.


GR'NDLEPOL - Asbury Park 1975 och California Jam 1974 *lyssna*


Skivan som sådan är egentligen ointressant förutom att den är pissesvår att få tag i, men det finns en riktig ljuspunkt till historia som jag ber att få dela med mig av. På denna skiva står det att innehållet kommer från California Jam och Philadelphia 1974. Philadelphia 1974 är fel. Den delen av skivan innehåller en radioinspelad konsert, och för ca. 15 år sedan hörde en kille av sig till radioprogrammet King Biscuit Flower Hour.  Det var de som spelat in och han undrade lite över inspelningen och huruvida de kunde tänka sig att släppa ut hela konserten. De nekade då, sade att den troligtvis var för dålig, men dubbelkollade ändå sig själva och upptäckte att så inte var fallet. Det visade sig vara en ENASTÅENDE inspelning med ett band som skjuter på alla getter. Killen på radioföretaget bad om hjälp av intressenten för att få korrekt namn på några av låtarna, och det fanns på kartan att denna skulle komma ut på officiell cd i stil med inspelningar från bl.a. DEEP PURPLE som vädrat morgonluft efter att tidigare varit gömda i det digra arkivet. Intressenten fick dessutom en kopia på inspelningen som tack för besväret. Tid gick, skivan kom aldrig ut och killen på radioföretaget som hade hand om det hela försvann. Kvar satt intressenten med sitt ex, vilket han till slut läckte ut till oss alla. Inspelad i Asbury Park, New Jersey i USA på sommaren 1975 - en färdigmixad soundboard från den stora "Sabotage"-turnén. Jag vet minst en person i min närhet som fortfarande håller denna som en av de bästa liveupptagningarna han hört. Jag är böjd att hålla med, det finns INGENTING att klaga på här. Klicka på "lyssna" ovan, upp med volymen och njut. 

(Ett par av låtarna kom förvisso med på "Past lives"-skvan för några år sedan. Synd de inte släppte hela, men de får skylla sig själva.)

That, mes amis, is all. Nästa inlägg blir det sista i serien.

/Alex

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2018, vecka 16: Nu och då

Gott folk! Idag tänkte jag att vi skulle sätta vissa bands utveckling under lupp. Jag fick idén när jag helt slumpmässigt fick reda på att...

Populära inlägg