måndag, juni 18, 2012

Metaltown 2012. Och vinnarna är...


Ohoy seglarvänner! Såsom nyligen hemkommen från den stora staden i väst och tillika Metaltown kändes det dags för en lägesrapport. På det stora hela har det varit en fantastisk festival med musikaliska höjdpunkter, trevligt umgänge, nya bekantskaper och, som sig bör, en eller annan festival-öl. Arrangemanget som gick av stapeln på Hisingens galopp var bra, genomförandet likaså. För min del var det första festivalen utanför frihamnens invanda plätt men enligt andra var kvalitetsskillnaden från förra året ganska stor. Tätare busstrafik till och från området underlättade och bättre placering av scenerna gjorde framkomligheten större. En summering:

Kortast: Köerna, konstigt nog. Varken bankomatkön, toakön eller mat- och ölkön var särskilt frustrerande att stå i. Bitvis inga köer alls faktiskt, trots mängden människor. Undantag för bussköerna vid vissa tidpunkter.

Mest omväxlande: Vädret: sol, molnigt, regn, sol, regn, sol, molnigt, etc. Överlag finfint, regnponchon åkte fram vid exakt ett tillfälle.

Snyggast timing: Att DEVILDRIVER hade den goda smaken att spara favolåtarna "Not all who wanders are lost" och "Clouds over California" till absolut sist, då undertecknad anlände till festivalområdet.

Bästa röj: NASUM, grindens kungar. Totalrens i världsklass! Om ni har möjlighet att se dem nu på avskedsturnén så gör det. För allt smör i Småland, gör det.

Bästa mellansnack: SECTU och VILDHJARTA bjöd på top notch bister norrländsk humor. Hatten av för det.

Bästa dödsmetall: SECTU, LAMB OF GOD och GOJIRA. Strålande tajta liveprestationer av alla tre. Stort engagemang och bra ljud.

Bästa svartmetall: SKELETONWITCH och AURA NOIR. Kyligt!

Sämsta ljud: Close-up-scenen under ungefär halva fredagen. Tänk konservburk. Skramligt och platt, mycket diskant och lite (ingen?) bas. Det ordnade dock upp sig under aftonen. På lördagen: MAYHEM.


Sämst engagemang: MAYHEM. Herregudars vilken loj attityd gentemot publiken. Jättetrist, vi gick efter två låtar. Jag har sett MAYHEM en gång tidigare och det var samma visa då: ruttet ljud och ytterst dålig närvaro på scenen. Enda pluspoänget stod rökmaskinen för.

Helgens "ännu en dag på jobbet"-prestationer: MACHINE HEAD och SLAYER. Dock väldigt kul att se dessa båda live för mig som inte gjort det tidigare. Även OPETH kvalar in här.

Plötslig melodifestivalkänsla: DARK TRANQUILITYs gröna lasershow. Missförstå mig rätt, det var påkostat och tjusigt men kändes lite som att befinna sig i en... ja, storsatsning av SVT?

Skönast gubbsväng: YEAR OF THE GOAT. Lite satan á la skönt 70-talsgung.

Störst pondus: Tom Arayas varggrin under "South of heaven". Gammal är fortfarande äldst.

Helgens bästa gothare: MARILYN MANSON klippte till och gjorde tidernas gig. Har inte sett karln i sån högform sedan 90-talet.

Flitigaste rökmaskinsanvändare: Oavgjort mellan MAYHEM och UNPURE. In i dimman var bara förnamnet.

Mest överskattade: SABATON. Inte min kopp med te före giget. Inte heller efter.

Mest crazy: SKITARG. Tänk er bandet The Kristet Utseende iförda clownig corpsepaint och teaterblod, hoppsa-skuttandes till ömsom dödsmetall och ömsom barnvisemelodier så har ni ett hum. Lägg därtill allsköns spexiga upptåg på scen såsom vaxning av bandmedlemmarnas rumpor och liknande. Mer kul än bra. Och inte kul så värst länge heller faktiskt.

Grövst vokabulär: JASON ROUSE. Kanadensiske stand-up-komikern utan gränser what so ever firade 16års-jubileum på Metaltown med att skämta om det mesta som andra komiker inte ens skulle ta i med tång. Grovt, pubertalt och väldigt kul. Och inget för lättstötta.

Bästa bandtröjefyndet: En ANAAL NATHRAKH-tröja av modell röd med Eschaton-tryck som numera bor i min garderob. Nöjd!

Helgens I-landsproblem: Svårt att hinna se alla bra band med så begåvade bokningar. En hel del svidande bandkrockar men det känns verkligen som ett lyxproblem. Hurra för bandbokarna som lyckades ro detta segertåg i land.

Detta om detta. Nästa anhalt i festivalsommaren för min del blir Faceplant i Malmö. (Lagom avundsjuk på er som får uppleva Getaway dock.) Med förhoppningar om en trivsam festivalsommar till alla församlade.

/Susanne

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 16: Dalarna darkness descends

När jag tänker på idén om landet Sverige och kanske framförallt någon mytologisk bild är det inte sällan Dalarna dyker upp i mitt huvud. Det...

Populära inlägg