fredag, juni 22, 2012

Fredagslistan vecka 25: Helsingborg FTW!


Helsingborg - Sundets Pärla. En stad med minst sagt stort självförtroende - ofta helt obefogat, i vissa noterbara fall synnerligen befogat. Jag hade en tanke att kanske köra ett skånskt tema på fredagslistan denna midsommarafton (ska bli hur intressant som helst att se besöksstatistiken kan jag säga!) och drog igång projektet. Bara för att upptäcka att många av de banden jag valde de facto kommer från Helsingborg (med omnejd). Så då fick det bli det temat istället.

Var Susanne håller hus? Hon har, synnerligen välförtjänt kan tilläggas, gått på sin semester i torsdags och njuter i fulla drag (emellanåt i alla fall) av lite ledighet. Hon hade dock den goda smaken att mejla en lista till nästa vecka .

Undrar ni hur biblioteket ser ut? Tänkte väl det.


Inte det vackraste huset i bibliotekssverige, men vi kan i alla fall skryta med en av de finaste samlingarna av hårdrock/metalskivor i landet ;)

Så - nu till listan. Vi öppnar starkt med ett verklig gosigt gäng - DARKANE. Det finns en koppling mellan bandet och biblioteket. Kan ni gissa vilken så får ni en guldstjärna. Och Christofer, du får inte svara :)

Från i mina ögon en av bandets bästa skivor - "Demonic Art" har jag tagit The Killing Of I.  Fint bett i riffen, och ett trumlir från Peter Wildoer som imponerar. Det gör han iofs för det mesta. Gå gärna in och kolla bandets sida då det finns en del videor från inspelningen av skivan där. Jag hade i princip kunnat ta vilken låt som helst från skivan då den verkligen ligger på en fin och jämn nivå.

Mjukare tongångar bjuder CLOUDSCAPE på. Jag har alltid njutit av bandet live - det rör sig om verkligt skickliga musiker. Att sångaren Michael Andersson har en väldigt njutbar pipa skadar sannerligen inte alls. Pondus i både mellanregistret och det högre - det kan ni höra i Darkest Legacy från "Global Drama" som kom 2008. En ny platta, "New Era" ska komma i juli i år.

CHINE är ett gäng trevliga prickar. Medlemmarna har huserat i flera band i Helsingborg.  De har snickrat ihop en synnerligen bra skiva i senaste "Betray Your Own Kind". Speciellt om man jämför med förstlingsverket "Repulsive Sonatas" så blir det tydligt att detta har höjts: Låtarna, spelet (speciellt imponeras jag av trummisen Jespers lir. Han har övat sig sönder och samman till inspelningen har jag fått veta), och produktionen. The Godfucked ger er ett betongtungt exempel på detta.

Kärt återseende i SOILWORK som vid tiden för "The Chainheart Machine" beboddes av fler nordvästskåningar än dagens sättning. Jag gillar verkligen den skivan något otroligt mycket och den är gravt representerad i antalet lyssningar i jämförelse med bandets andra alster. Possessing The Angels är låtvalet.

Stort hopp i fråga om stygghet till SINS IN VAIN. Fredrik Andersson, sångare i CHINE lirade bas i detta gäng som inte finns mer. Man hann med att ge ut skivan "Enemy Within" som Susanne gjorde omslaget till. Linnea Renholm-Perssons stämma njuter jag gärna av. Att hon också är en sällsynt sympatisk människa gör inte heller ont. Remission var lite av bandets signaturlåt - men skivan är väl värd att kolla in.

Christofer Malmström - mannen med den snabbaste högerhanden i samband med gitarrspel enligt polarna Henke och Adam - lirar inte bara i DARKANE. Han gav under namnet NON-HUMAN LEVEL 2006 ut en skiva som gör skäl för namnet på projektet. För här liras det nåt så ini helvete. Christofer hade tydligen gått batshit crazy med trumprogrammeringen till Ryan van Poederooyen att han undrade om trummisen skulle kunna sätta grejerna. Det gjorde han. DARKANEs trummis Peter Wildoer står för de vokala insatserna. Bara en sån sak.

HUMANITY'S LAST BREATH - det är tungt det. Och det bjuds också på en viss grad av härlig meckighet som gör att nackmusklerna går igång på ett ljuvligt sätt. Från "Structures Collapse" har jag valt The Aftermath. Jag har sett bandet en gång på Helsingborgsfestivalen - minnet sviker mig vilket år - men ljudet var inte det bästa och gjorde inte bandets förträfflighet rättvisa alls.

Riktigt grottmörk death metal lirar 9th PLAGUE - du glade vilken dyster snabbhet. Har man en låt som heter The Shrine Of Satan kan man räkna med att det är den jag väljer till fredagslistan. Första gången jag har hört bandet faktiskt. Bandet lade enligt Metal Archives ner 2008 efter att ha släppt tre  demos, en split med MUTILATION och en fullängdare "Apocatastasis Reversed".

HEARTS ALIVE är ett bra hardcoregäng som på senare tid har glidit över mer och mer till att lira metal. Blastbeats och andra skojigheter står brevid tunga breakdowns. I Will Be Proven Right från "He Who Has The Gold Makes All The Rules" visar verkligen på detta.

Vi avslutar med FAITHFUL DARKNESS. Jag gillade bandets debut "In Shadows Lies Utopia" - den finns inte kvar på Spotify. Det gör inget när pre-produktionen till Hate Injection gör det. Jag blir oerhört spänd på att höra mer! Att dessutom veta att Erik Nilsson är tillbaka bakom micken gör mig bara ännu mer peppad. Snacka om uppköp från Richard Sjunnesson - det säger jag bara.

Det var allt för den här gången - trevlig midsommar!

/Martin
5 kommentarer:

Chief Rebel Angel sa...

...å var är ODYSSEY, denna Helsingborgslista?

Glad Midsommar också. Liksom! :-)

Susanne sa...

Fin lista men jag saknar också Odyssey en smula. Och om vi ska vara petnoga med detaljerna har jag även gjort omslaget till nya Chineskivan. ;) Glad midsommar!

Metallbibliotekarien sa...

Glömde helt ärligt bort ODYSSEY. Fast jag hade nog valt bort dem ändå, om jag hade kommit ihåg bandet ;)

Chief Rebel Angel sa...

...nu är du kinkig, tycker jag! ;-)

Metallbibliotekarien sa...

Verkligen ;) ODYSSEY är bra, men inte riktigt min kopp té faktiskt.

Featured Post

Fredagslistan 2019, vecka 46: Notan, tack!

God afton! Idag är dagen då även jag börjar ta tag i detta med att göra ett årsbokslut av 2019. Herrejemine vad med bra skivor det har slä...

Populära inlägg