måndag, april 16, 2012

Underliga ögonblick i rockhistorien, del 2

I underhållningsvärlden har det sedan urminnes tider gjorts mer eller mindre tydlig reklam för allehanda produkter, evenemang eller annat. Redan på fyrtiotalet gjordes några Sherlock Holmes-historier om för att passa in på det rådande klimatet, det vill säga Sherlock kicked some nazi-ass. Detta är såklart lite underligt med tanke på att Sherlock var igång med sitt detektivande flera år innan herr Hitler sade till fru Hitler att "kom nu Brunhilde så blir det oktoberfest i sängkammaren".

Nåväl. En av de absolut roligaste tillika mest malplacerade produktplaceringarna någonsin ägde rum 1998. Det handlar, inte helt otippat, om KISS. De hade återförenats 1996 och genomfört en turné som slog alla tidigare rekord med fulla hus i princip överallt under ett helt år. Med detta som grund så spelades det in en ny skiva med originalsättningen (eller egentligen, som vanligt, av allehanda studiomusiker som fanns tillhands och var billiga) och promotionblitzen som skakade världen för denna platta skulle anta tidigare oanade proportioner. Kiss var ÖVERALLT. Det gjordes musikvideos, nya dockor, serietidningar, dataspel, obegripliga tv-framträdanden (MAD-TV??), presskonferenser och otaliga intervjuer. En gigantisk turné  med lika gigantisk 3D-scenproduktion planerades vilken skulle ta sin början på Dodger Stadium i Los Angeles på självaste halloween 1998. Mycket av detta skulle bidra till bandets förfall, turnén blev i kölvattnet av den tidigare succén ingenting annat än en katastrof, medlemmarna började som vanligt bråka om pengar och bara året efter annonserades bandets "Farewell-tour" efter vilken originalsättningen  begravdes en gång för alla.

Det finns dock en liten kuplett från 1998 som man numera sällan tänker på som står ut som kanske den absolut sämsta eller iallafall underligaste produktplaceringen någonsin. Någon kände tydligen någon någonstans, för helt plötsligt stod det klart att Kiss skulle vara med i ett avsnitt av scifi-tvserien "Millenium" tillsammans med huvudrollsinnehavaren Lance Henriksen. De skulle dessutom inte bara vara Kiss, de fick individuella roller också. Paul Stanley spelar en äldre herre som blir mördad i början av avsnittet, Ace och Peter spelar varsin polis och Gene spelar vad jag minns någon form av badguy. Dessutom råkar Frank Black hamna på en klubb där, you guessed it, sminkrockgruppen Kiss spelar sin senaste hit Psycho circus.

Jag gillade Milleniumserien i början, men tyckte den blev väl tjatig efter första säsongen. När det så uppdagades att Kiss skulle vara med i ett avsnitt i tredje så blev det ju plötsligt lite kul igen, men idag 2012 så går det att inte att se avsnittet utan att ha fyrtiofyra skämskuddar framför sig. Avsnittets story är undermåligt, skådespeleriet ännu sämre. Själva grejen med produktplacering är väl dessutom att det helst inte ska synas för tydligt att det är en iPad som James Bond håller i men alla ska UPPFATTA att han gör det och vilja köpa en. I Milleniumfallet är det precis tvärtom - det är som en enda lång urdålig musikreklamvideo utan sans, ton, rim eller reson.

Självfallet är detta mycket underhållande, speciellt i efterklokhetens bedrägliga skimmer där man ibland kan se och förstå skeenden i ett annat ljus. "Kolla grabbar, en mur - om vi gasar 180 rakt in i den, tror ni bilen kommer ut oskadd på andra sidan då?".

Tyvärr finns avsnittet inte att beskåda på nätet vad jag kan se, så den driftige får ta andra medel till buds. Man kan dock klicka på länken ovan och läsa om eländet. Sen kan man klicka på youtubeklippet nedan och dansa lite om man vill. Varför man nu skulle vilja det.


/Alex

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 16: Dalarna darkness descends

När jag tänker på idén om landet Sverige och kanske framförallt någon mytologisk bild är det inte sällan Dalarna dyker upp i mitt huvud. Det...

Populära inlägg