tisdag, februari 03, 2009

Metallbibliotekarien mesar ner sig

De senaste 5 åren har mitt musiklyssnande bara dragit åt det hårdare och extrema hållen - men ibland är det gott att "mesa" ner sig lite och faktiskt erkänna att EUROPE har skrivit några riktigt bra låtar.

Ska erkänna att jag i stort sett har struntat i att följa grabbarna från Upplands-Väsbys musik sedan efter "Prisoners In Paradise" från vilken jag bara har hört titellåten. Det gamla materialet känns i mina öron betydligt mer intressant. För tillfället är jag i det närmaste helt insnöad på 1988 års platta "Out Of This World" som öppnar med Superstitious som har en lika ostig som fantastisk liten fejkad trumpetfanfar i refrängen tillsammans med riktigt sköna stämmor.

Det är såklart inte "Out Of This World" som folk kommer ihåg EUROPE för utan "The Final Countdown" om vilken Allmusic skriver "You could live without The Final Countdown, but why?" men för egen del tycker jag att denna platta är så totalt uttjatad att bandets andra alster är mycket intressantare. Det är också väldigt skönt att höra musik där man verkligen kan höra vilket årtionde den kommer ifrån - vad man än må tycka om 1980-talet i övrigt, nog fan hör man om en platta är inspelad under detta nu-tar-vi-i-så-vi-kräks årtionde eller inte.

Det är ju en smula intressant att samma år som EUROPE släppte sitt storsäljande alster kom plattor som "Master Of Puppets", "Reign in Blood", "Peace Sells...But Whose Buying?" - och ändå kan man få höra att all hårdrock låter likadant *skratt*

5 kommentarer:

Jarno sa...

Av någon anledning bryr sig aldrig någon om bandets två första och bästa skivor. Eller de två senaste heller för den delen.

Anonym sa...

Så... Äntligen dags att komma ut ur "Easy Action"- garderoben din gamla Tordmulerocker? Vad är nästa revelation? Jim Jidhed kanske??

Metallbibliotekarien sa...

Jarno: De två första plattorna har sina höjdpunkter de med, framför allt första plattan.

Anonym: Jim vem? *skratt* tror inte du ska dra för stora växlar på det här :)

Anonym sa...

Äntligen har du insett Väsby-rockarnas storhet! Andra, tredje och fjärde platttan lyssnade man ju på en hel del i sin ungdom. Å nog håller de än (även om nostalgifaktorn inte är helt oväsentlig..) /Anneli

Metallbibliotekarien sa...

Anneli: Sent ska syndaren vakna. Skämt åsido, efter att ha spelat den kanske sämsta Europe-låten någonsin "The final countdown" i bandet var jag ju tvungen att återupptäcka bandet, eftersom jag hade för mig att bandet ju hade så mycket bättre låtar på repetoaren - vilket ju uppenbarligen stämde :)

Featured Post

Fredagslistan 2019, vecka 50: In på upploppet

Goddagens! Idag är det inte bara fredagen den 13:e utan även lucia och då kan vi ju passa på att tänka både på blandade skräckfilmer och på...

Populära inlägg