fredag, maj 10, 2024

Fredagslistan 2024, vecka 19: Upp till kamp!

 Gott folk!

Veckans lista blir kanske lite grann av en fortsättning på Oskars utomordentliga lista från förra veckan. Hardcore har för mig alltid varit en mer politisk färgad genre än många andra, och denna veckans lista är till brädden fylld med musik som nog får anses tillhöra samma stuk av toner. 

Vi kör!

Från Arboga kommer ETT DÖDENS MASKINERI, ett makalöst bra band. Det är befriande med den här sortens tydlighet när det gäller budskapet tycker jag. Det är raka rör mot allt som Tidölaget står för, och för ett socialistiskt samhälle. Hade kunnat bli hur programmatiskt trist som helst, men det här bandet kan skriva låtar som fäster sig i hjärnan på ett underbart sätt. Jag har plockat Blodröd från senaste plattan "Kulturkriget". 

Såklart dyker HORNDAL upp i listan. Jag har de senaste dagarna läst boken "Head Hammer Man" om Alrik Andersson, fackföreningsmannen vars historia ligger som grund till HORNDALs senaste skiva. Jag kan varmt rekommendera boken som förstärker skivan något så otroligt bra. Jag drämmer i med hela skivan! Dessutom, Henrik Levahn gästar i Blodröd



IMPERIET debuterar på bloggen. Låt vara att bandet inte på långa vägar kan klassas som metal, eller ens hårdrock. Men jag tror att det är fler än jag som gillar bandet, och gör man inte det så är det bara att hoppa över den fina liveversionen av Alltid Rött Alltid Rätt  som jag har med här. 

En sen upptäckt för mig, LASTKAJ 14, men jag kan säga att det är stor sannolikhet att det kommer lyssnas mer på detta fantastiska punkband. Välja väg är ett typsnitt över allt jag gillar med punk: tvåtakt, bra sång, ett jävla härj, protest!

2015 släppte NAPALM DEATH "Apex Predator - Easy Meat" som bland annat tog upp en olycka i Bangladesh där ett helt hus fyllt med fattiga arbetare kollapsade med många dödsfall som följd. Jag älskade skivan då, och gör det fortfarande. Den är ett så fint exempel på allt som är bra med grindcore: vrede, tydliga ställningstaganden och uppmaningar till protest. 



Vi tar helg på det!
/Martin

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 20: När Norge blev elektroniskt

Att de norska banden i slutet av nittiotalet tog musikaliska stormsteg bort från den traditionella svartmetall (med mera) de gjort sig kända...

Populära inlägg