fredag, april 05, 2024

Fredagslistan 2024, vecka 14: Quasimodogeniti

Gomorron. Vi befinner oss i kölvattnet av högtid och ledighet, postpåsk om man så vill och snart infaller andra söndagen efter påsk. För oss som inte är så värst bevandrade i kyrkliga traditoner kan nämnas att den kallas Quasimodogeniti. Den termen för tankarna dels till Quasimodo i Ringaren från Notre Dame men jag tänker mig också att det kunde funka som italienskt bandnamn. Jag ser framför mig tidigt nittiotal, halvdan corpsepaint, bandbilder i månsken vid en stenmur och mosters gamla avlagda skinnjacka som hottats upp med pyramidnitar. Men nog om detta, dagens lista avhandlar sådant jag lyssnat på den senaste tiden, lite nytt och lite gammalt. Listan finns HÄR och längst ned i inlägget.

KVADRAT är ett enmannaband från Grekland av och med I.A. även känd som Ivan Agakechagias. "The Horrible Dissonance of Oblivion" heter fullängdaren som släpptes igår och jag tycker den håller sig på precis rätt sida av meckighetsmätaren. Det är lite lagom krångligt och snårigt med ljudbilden men inte så man tröttnar och det finns utrymme för röj. Vi lyssnar på låt fem, Γυάλινα Μάτια, som enligt Google translate ska betyda glasögon.

FUNERAL LEECH kommer från New York och spelar en murkig malande doom som jag tycker är rätt trivsam. "The Illusion of Time" släpps idag på Carbonized Records och låten Ceaseless Wheel Of Becoming har legat ute i några veckor som försmak på vad som komma skall. 

Norska MALIGNANT ETERNAL hade helt undgått mig tills Andreas kom med tips. "Tårnet" är deras första album (från -95) och det släpptes först i 500 ex och återutgavs sedan 1996 i större upplaga. Det här är inget annat än en total fullträff och skivan har förstås fått kultstatus i blackmetalkretsar. Trummisen kämpar på för kung och fosterland och sången är ett skolboksexempel på hur desperation bör uttryckas. Fem av fem lusekoftor.

Och nu till något helt annat. Indiska heavy metal/thrashbandet KRYPTOS släppte en singel i slutet av mars - "Turn up the Heat" och charmigare låt får man leta efter. Jeansjackor och motorcyklar står som spön i backen i videon, brinnande dödskallar likaså. Rent guld detta.

Sludgekamraterna THOU är ett band jag uppskattar och försöker hålla ögonen på. De har sedan starten 2005 formligen spottat ur sig släpp, gärna splittar och samarbeten med andra band. 2022 kom "Myopia" som är en gemensam fullängdare tillsammans med MIZMOR (Liam Neighbors). Första spåret Prefect är en furiös historia med en melankolisk anstrykning som slår an något inombords, man blir ledsen - man blir glad.

Med detta kliver vi ut ur mina hörlurar för en stund och tar en välförtjänt helg.

/Susanne

Fredagslistan 2024, vecka 14: Quasimodogeniti

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 17: Herr B frågar sig hur folk kan lyssna på sånt här trams?

  Den veckan blir det kontroversiellt! Herr B kommer avslöja de band han upplever är mest överskattade. Eller ja, något så när åtminstone. D...

Populära inlägg