fredag, mars 01, 2024

Fredagslistan 2024, vecka 9: NWOBHM!

 


I egenskap av bibliotekarie är det dags för ett boktips: härom veckan hade jag det stora nöjet att sträckläsa Michael Hanns bok "Denim & Leather: The Rise and Fall of New Wave of British Heavy Metal". Boken är baserad på en enorm mängd intervjuer med i princip alla som var med i vågen av ny hårdrock som exploderade i Storbritannien åren kring 1980 - radio-DJs, arrangörer, fans, producenter, och inte minst: musikerna själva, från arenarockarna DEF LEPPARD till häxmästarna i WITCHFYNDE. Band som blev störst i världen, band som tynade bort, band som harvat på i årtionden av motgångar. Inte sällan med helt olika minnen och uppfattningar om hur det egentligen gick till - vem lurade vem, vem var först, hur viktig var egentligen punken - vilket bara bidrar till läsglädjen.


Även om man inte gillar musiken, går det inte att bortse från den erans betydelse för allt vad hårdrock inneburit de senaste 40 åren. Första independent-bolaget för metal (Neat Records), första tidningen (Kerrang!), första renodlade metalfestivalen (Donington Monsters of Rock 1980), den klassiska hårdrocksuniformen (denim, läder, patchar), grunderna till black death och thrash metal - allt kom ur NWOBHM-rörelsen. I den mån det kan kallas en rörelse - därom diskuterar de mer eller mindre lärda i boken. Men det får ni själva läsa om.


Här följer alltså en radda riktigt bra låtar från 1979-1983, av både större och mindre band relaterade till den nya vågen av brittisk heavy metal. LET'S ROCK!


SAXON - Rainbow Theme / Frozen Rainbow ("Saxon" 1979, Carrere Records)


HOLOCAUST - Death or Glory ("The Nightcomers" 1981, Phoenix Records & Filmworks)


DIAMOND HEAD - The Prince ("Lightning to the Nations" 1980, independent)


SARACEN - Horsemen of the Apocalypse ("Heroes, Saints & Fools" 1981, Nucleus Records)


SATAN - Trial by Fire ("Court in the Act" 1983, Roadrunner Records)


GIRLSCHOOL - Emergency ("Demolition" 1980, Bronze Records)


ANGEL WITCH - Baphomet ("Metal for Muthas" samlingsalbum, 1980, EMI)


QUARTZ - Wildfire ("Stand up and Fight" 1980, MCA Records)


RAVEN - Hell Patrol ("Rock until you drop" 1981, Neat Records)


WITCHFINDER GENERAL - Free Country ("Death Penalty" 1982, Heavy Metal Records)


VENOM - Witching Hour ("Welcome to Hell" 1981, Neat Records)

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 17: Herr B frågar sig hur folk kan lyssna på sånt här trams?

  Den veckan blir det kontroversiellt! Herr B kommer avslöja de band han upplever är mest överskattade. Eller ja, något så när åtminstone. D...

Populära inlägg