fredag, mars 11, 2022

Fredagslistan 2022, vecka 10: Ukraina represent!

 Gott folk. 

Veckans lista viger vi helt åt band från Ukraina, av skäl som jag tror är helt uppenbara för de flesta. Utom möjligtvis för svinpälsen Putin. Ukraina är ett land som har en livaktig scen för extrem musik som är värd vår tid och vår uppmärksamhet. Jag har lagt till länkar i bandens namn som tar er till bandens bandcampsidor om ni skulle vilja stödja banden med att köpa något. Jag tänker att hade jag varit med i ett band i den situation som nu flera ukrainska musiker är i, så hade jag tyckt att det var ganska skönt att få ett sådant stöd. 

Vi kör. 

BESTIAL INVASION  lirar teknisk thrash metal, och de gör detta med en fruktansvärd bravur. Jag måste bara varna er för att detta är väldigt beroendeframkallande. Tänk er en blandning av old school thrash á la EXODUS fast med en basist som tillåts att flärpa loss riktigt ordentligt emellanåt. Att dessutom få en sångare som V. Zadiev som ibland låter som en kombination av Bruce Dickinson och Rob Halford gör ju inte saken sämre. Förra året gav bandet ut skivan "Divine Comedy: Inferno", och den är riktigt bra. Den faller också bra in under den textemantik som bandet ofta begagnar sig av: mycket historia, mycket gamla Rom. Och seriemördare. 




WHITE WARD spelar experimentell post-black metal. Detta är hemsökande vacker och desperat musik. Jag får sjukt mycket PYRAMIDO-vibbar, stundtals, av WHITE WARDs musik, men här ryms även dubbla baskaggar, blast, fruktansvärt bra gitarrspel. Öppningslåten, tillika titellåten, på "Love Exchange Failure" är så bra att bara den är värd fullpris. Resten av skivan är också oerhört imponerande och tar till stora delar andan ur mig. 

IGNEA sysslar med symfonisk progressiv metal med vissa folkmusikinslag. För mig låter detta som en kombination av EDENBRIDGE fast med growl och tvåtakt. Det är oemotståndligt i alla fall. 
 Här får vi dessutom in ytterligare ett band, ERSEDU, med samma platta. "Bestia" är en split mellan dessa band som har en mångårig vänskap. ERSEDU spelar en sorts melankolisk metalcore som jag tycker är mycket bra.

JINJER, Ukrainas just nu största band? I vilket fall är det inte svårt att imponeras av vilken enorm mängd spelningar det här bandet har på sin musik på YouTube. De har detta av välförtjänta anledningar - ett fruktansvärt gediget hantverk i låtsnickrandet, en klar och tydlig linje i hur de låter, och en massiv upplevelse live. 

/Martin


Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 17: Herr B frågar sig hur folk kan lyssna på sånt här trams?

  Den veckan blir det kontroversiellt! Herr B kommer avslöja de band han upplever är mest överskattade. Eller ja, något så när åtminstone. D...

Populära inlägg