fredag, juli 02, 2021

Fredagslistan 2021, vecka 26: Mare Cognitum

 Gott folk!

Jag har den senaste tiden snöat in på atmosfärisk black metal. Det började med SPECTRAL WOUND, fortsatte med UNENDLICH och den senaste veckan har jag lyssnat oerhört mycket på amerikanska MARE COGNITUM. 

MARE COGNITUM är ett, föga förvånande, enmansband där Jacob Buczarski står för precis allt. Och han har gjort det med förödande kvalitet tydligen rakt igenom hela bandets existens. Det är genomgående kanska höga omdömen som skivorna får både på Metal Archives, men framför allt på Angry Metal Guy som sannerligen inte skroderar med att dela ut höga betyg om det inte är befogat. 

Det som jag tycker är så oerhört tilltalade med atmosfärisk black metal är den fina kombinationen mellan stora känslor med den ganska sparsmakade ljudbilden som snarare tycks förstärka känsloaspekten av musiken. När detta funkar är det i stort sett omöjligt att värja sig mot musiken. 

Att bedriva enmansverksamhet kan vara vanskligt. Höga krav ställs på att du ska kunna spela flertalet instrument på en rimligt hög nivå, sången ska sitta och du ska kunna skriva bra låtar. Allt detta bemästrar Jacob Buczarski på ett sätt som sannerligen imponerar, och där jag som lyssnare känner att det är inget jag går och funderar över exakt hur det hade låtit om han hade jobbat med andra musiker. 

Till sist ett varningens finger - när ni drar igång "Solar Paroxysm" bered er på att kanske få lägga andra skivor åt sidan ett tag. Den är nämligen svårt beroendeframkallande. 

/Martin

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 17: Herr B frågar sig hur folk kan lyssna på sånt här trams?

  Den veckan blir det kontroversiellt! Herr B kommer avslöja de band han upplever är mest överskattade. Eller ja, något så när åtminstone. D...

Populära inlägg