fredag, december 16, 2016

Fredagslistan 2016, vecka 50: Gott och blandat

Kamrater!

Idag är det jag som står för fiolerna i fredagslistan då Martin fallit offer för bacillerna. Jag la min panna i djupa veck och funderade över tematik för låtarna och valde till sist att ägna mig åt funktionen veckans tips i Spotify. Ni vet den där listan som genereras en gång i veckan utifrån vad man lyssnat på tidigare. Jag brukar få tips om allt från trallpunk till dysterkvistcountry men idag har jag valt ut alster som faller in under metalgenren och som jag bör gilla. Utan vidare mellansnack sätter vi igång!


Först ut är ZORNHEYM, ett symfoniskt extremmetalband signade av Non Serviam Records. Allt som har med just termen symfoniskt att göra är lite av en vattendelare för min del. Jag brukar oftast dra öronen åt mig och sedan antingen vinnas över och gilla det eller bara falla rakt ner i nej-träsket. The Opposed lyckas med balansakten och känns trovärdig och habil. Småsvängig helt klart, jag hade gärna sett mer desperation dock. Som ni kanske redan gissat av bandnamnet är det multiinstrumentalisten Zorn (från bland annat DARK FUNERAL) som står bakom denna konstellation. 3 av 5 pentagram.


Nummer två på listan är bandet med det respektingivande namnet MÖRBID VOMIT. Bara där har de stilpoäng! Raka rör finsk dödsmetall vankas från dessa och det tackar jag inte nej till. På de flesta bandbilder är det idel bara överkroppar indränkta i blod. En annan ler ju med hela ansiktet och minns den gamla kära bilden av DISMEMBER som återfinns på Like An Everflowing Streams baksida. Om ni glömt hur den ser ut rekommenderar jag en promenad till skivhyllan nu på direkten för utförlig inspektion. Ljudbilden påminner om BLOODBATH och hela paketet känns som en frisk vind trots det väl inkörda konceptet med den här typen av mangeldöds. Jag säger utan tvekan 5 av 5 upp och ner-vända kors till dessa rara ärtor!


Skellefteå är tredje band till rakning, denna gång i form av FERAL. Helt ny bekantskap för min del men icke desto mindre bra för det. Låten Reborn in the Morgue tycker Spotify att jag bör uppskatta och nog är det så. Jag får ENTOMBED-vibbar av detta, fast snabbare. Det är fullt ställ från början med denna mangelsvängdöds och min enda invändning är väl egentligen att det inte är helt originellt. Jag lyfter på skalpen och ger 4 av 5 dödskallar!


Så vidare till en hybrid av thrash/black/punk/hårdrock vid namn ALL HELL och deras andra fullängdare "The Red Sect". Tänk WATAIN möter DANZIG så är vi ungefär i hamn. För mig är det ett trivsamt nytt grepp - maximalt sväng och samtidigt väsig häxsång. Det är lite rockigt och svärtat och samtidigt rätt mycket black metal. Förmodligen inte för alla men fantastiskt för oss som fastnar. Min gissning är att detta undergroundband kommer att bli riktigt stora hemma i stugorna på sikt. 5 av 5 svettiga nitarmband får de i betyg.


Nu jädrar blir det sludge! Till syvende och sidst grottar vi ner oss i MAMMOTH WEED WIZARD BASTARD från Norra Wales. Skir och drömsk sång till ett sirapsaktigt doomlandskap är helt magiskt visar det sig. På vissa sätt för det här mina tankar till grungescenen - desperation och  driv samtidigt som musiken är mässande. Det finns en lätthet och atmosfär som lyfter, samtidigt är just det på bekostnad av den riktigt tunga känslan, vilket drar ner det hela en smula. 3 av 5 mammutar!
Sagan är all, vi tar med detta helg.

/Susanne

Fredagslistan 2016, vecka 50: Gott och blandat

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2019, vecka 7: Nytt och noterbart - igen!

Gott folk! Det blir ytterligare en fredagslista på temat nytt och noterbart - mest som ett uppenbart försök från min sida att ta mig upp i...

Populära inlägg