fredag, juli 03, 2015

Fredagslistan 2015, vecka 27: Hellfest

God morgon kosmonauter!

Temat för denna fredagslista blir Hellfest. Ni vet, den där fräsiga franska festivalen som går av stapeln i mitten av juni varje år i Clisson. Tongångar av det lite extremare slaget brukar stå på tapeten men även småputtriga heavy metalinslag, skrevrock och allmänt bluesgung får också hänga med på en kant. Årets lineup bjöd på godbitar som MESHUGGAH, MASTODON, GHOST BRIGADE och BLOODBATH (för att bara nämna några som undertecknad hade gått och kikat på i den händelse man befunnit sig på franska jaktmarker när det begav sig).

Men band jag redan har koll på får icke inträde denna fredag, jag har istället botaniserat runt bland det som inte är mig särskilt välbekant. Och se, där fanns allt riktigt glitter bland kattguldet. Då far vi!VALLENFYRE kommer från England och lirar dödsmetall med doomkänsla. Skitigt och grovhugget med en smak av svensk 90-talsdöds (här tänker jag främst på stockholmsscenen). Inte jätteoriginellt men gediget och svängigt för oss som tycker att det var lite bättre förr. Scabs kommer från plattan ”Splinters” med ett urgulligt omslag till.Vidare till NECROWRETCH och låten med den elaka titeln The Bells of Evil Schism! Ondskans klockor klingar på bandets andra fullängdare. Snabba trummor och allmänt härj från både den döda och den svarta skalan bjuds vi på av dessa flinka filurer. Mitt tips till er: för dagar som kräva mangel, uppsök NECROWRETCH. Sångaren kallar sig Vlad, enough said.
Belgarna ENTHRONED följer upp med Sine Qua Non. En rejäl skopa black metal av den gamla skolan med tema Lucifer kommer lastat. Ingen pardon, alla ska med. Fruktansvärt snabba blast beats i perioder, jag undrar ibland hur det där går till utan att man sträcker sig. Vissa midtempopartier bjuds också och det ger en sjysst variation låten igenom som gör att jag återvänder till den. Tumme upp!MORGOTH är nästa band till rakning och nu jäklar blir det svängdöds! Som Martin brukar säga, man blir sugen på ringdans. Fantastisk sånginsats av Karsten Jäger som påminner om Chuck Schuldiner fast med aningen mer basröst. Musiken då? Skön 90-talsfeeling igen, bara att tacka och ta emot. 12 poäng till Tyskland. 


THE GREAT OLD ONES är, föga förvånande, inspirerade av H.P. Lovecraft! Eftersom jag avslutade med SULPHUR AEON härom veckan kändes det passande att dessa fransoser får den äran idag. Från skivan "Tekeli-Li" (ni som inte vet vad det betyder kan med fördel slänga in en fråga på wikipedia och få mer kött på benen om di gamle och shoggotherna) lyssnar vi till skönt släpiga Antarctica. En skräckdröm på 9:39 att dyka ner i med huvudet före. Stort, atmosfäriskt och vemodigt. Nämnde jag röj också? Detta är så bra att nackhåren reser sig!

Ha nu en helgjuten helg!

/Susanne


Fredagslistan 2015, vecka 27: Hellfest


Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2018, vecka 15: Islands briljanta karghet

Kära fredagskamrater! Idag tänker jag botanisera i den karga flora som utgör Islands mer extrema musikområden, nämligen black metalscen. H...

Populära inlägg