måndag, december 01, 2014

A Real Live Christmas, vecka 1

Jag borde egentligen kanske kört detta dag för dag, men å andra sidan har väl ni som jag massor av kalendrar att hålla reda på så det får bli veckovis. I tre veckor + en några dagar till tänkte jag grotta ner mig i bootleglyssnande med spelningar som ägt rum samma dag. Alltså de har ägt rum samma dag som den dagen de ägde rum, inte samtidigt såklart men på samma datum. Eller…äh, ni fattar. Den som har inspelningarna jag mumlar om kan ju samlyssna. Den som saknar men känner ett brännande behov kan ju twittra, maila eller faxa mig så kanske jag är tomtesnäll och hjälper till. Finns det något på youtube av intresse så länkar jag på respektive datum såklart. Nu börjar vi!

1/12 Saxon – Helsingborg 1995 / Accept - Göteborg 1994

En lokal spelning och en norrväga. Saxon är det många som älskar, jag är inte en av dem men jag såg dem här i Helsingborg den där decemberdagen 1995. Plattan de turnerade på, ”Dogs of war”, var väl dessutom rätt bra? Men nej, det får nog ändå bli Accept jag lyssnar på idag. ”Death row” är en grovt underskattad skiva, stenhård som bara den och även om det knappt var en människa som såg dem i Lund dagen innan Göteborg så levererade de live. Som alltid.

2/12 Kiss – Memphis 1976 / Alice Cooper Stockholm 1989

Valet är lätt idag för min del. Inget ont om Alice Coopers Trashturné, inte alls, men inspelningen med Kiss kommer från ett av de första gigen på Rock & Roll Over-turnén och har således Hard luck woman kvar i låtsetet + att de kör den lustiga singalong-grejen i Ladies room. A no brainer.


Mitt första besök på Rockbolaget i Helsingborg ägde rum denna kalla vinterkväll 1993. 21 år senare fick jag de båda bandens konserter på ljudupptagning, satan så fräckt. Detta till trots är det en sorgligare tillställning som blir dagens konsert. Tommy Bolin spelade förband till Jeff Beck på Miamis Jai Alai Fronton denna kväll, en 45 minuter lång förbandskonsert som skulle bli hans sista. Tidigt på morgonen dagen efter dog Tommy av fortfarande förhållandevis oklara orsaker. Många av personerna som befann sig i hans närhet den dagen vägrar fortfarande uttala sig om vad som hände. Han blev 25 år gammal men åstadkom satans mycket mer än vad de flesta andra gör under en livstid. Post toastee från denna svansångkonsert är en fullkomligt enastående musikupplevelse.

4/12 Deep Purple – Jakarta 1975

Vi släpper inte Tommy riktigt än. I min samling hade jag inte så hiskeligt många grejer från detta datum, jag hittade en icke komplett upptagning med Kiss från New Orleans 1976 samt den ökända Purplespelningen från Jakarta 1975. Denna spelning som tidigare var täckt av ett dunkel skimmer finns numera att lyssna på, eller åtminstone en timme från det första av de två kaosartade gigen. Militär motade bort besökare med handkraft och en av bandets roddare skulle komma att bli mördad under vistelsen. Denna underliga timme får bli dagens soundtrack.


Vilken kväll! Asia körde 35 minuter, Uriah Heep en knapp timme och Dio över 100 minuter och inte en enda tråkig ton kom ur högtalarna i Lisebergshallen denna fina kväll. Dio hade dessutom den goda smaken att damma av låtar som Tarot woman, Voodoo, Caught in the middle och Gypsy för oss. Tur att en vacker yngling i sina bästa år hade med sig en maskin som fångade alla banden i god kvalitet och en annan yngling hade med sig en kamera som tog bilden på Dio. Jag tänker fan lyssna på rubbet idag.


Vad gäller ren och skär känsla, hype och förväntan så har jag aldrig varit med om något liknande. Kiss reunion kan man skriva spaltmeter om idag och analysera. När jag stod näst längst fram i Globen och skynket föll den där kvällen så betydde inget annat i mitt liv någonting, något som inga efterhandsanalyser kan ändra på. Idag njuter jag av den fina inspelningen från denna kväll och minns en rolig tid.

7/12 Europe – Eskilstuna 1984 / Iron Maiden – London 1988


Jag skulle kunna lyssna på Kiss från Göteborg 1996 idag såklart, det är dock roligare med variation så det får bli ett par låtar med Europe från Eskilstuna 1984 innan jag drar på Iron Maiden vinylbootleggen från London 1988. De närmade sig slutet på "Seventh son of a seventh son"-turnén och jag låter isbergen och den fantastiska låtlistan täcka mitt sinne.

Där avslutar vi vecka ett. Vecka två inleds med en köpvideo, och spretar lite mer vad gäller årtal och artister. Väl mött (läst?).

/Alex

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2018, vecka 16: Nu och då

Gott folk! Idag tänkte jag att vi skulle sätta vissa bands utveckling under lupp. Jag fick idén när jag helt slumpmässigt fick reda på att...

Populära inlägg