fredag, juni 21, 2013

Fredagslistan 2013, vecka 25: Sun & Fire

Aaaaah - Midsommar! Den kanske mest omhuldade av traditioner i Sverige. Evighetslånga diskussioner om vilken matjesill som är bäst, och kommer det att regna?!!

Förra året sket vi blankt i att det var midsommar och körde en lista fokuserande på band från nordvästra Skåne. I år blir det annorlunda.

Jag har länge stört mig på den i stort sett totala solfascismen som demonstreras i landet. Är det sol ska du vara utomhus. Alldeles oavsett om man vill eller inte. Jag har gett upp i den mån att jag nu väljer att ta fasta på att det ju är trevligt med sol på midsommar så att man slipper allas gnäll om att det var dåligt väder på midsommar. Därför är ena temat sol i veckans lista. 10 låtar som samtliga innehåller ordet sun var kravet.

Eld är ju också skoj. I Finland har de en tradition att de burnar på en stor jävla brasa vid midsommar. Detta tar jag också fasta på - ergo: andra temat: eld! 10 låtar som samtliga innehåller ordet fire.

Detta om detta, nu kör vi!

 Inleder lite fint och nätt med finfina SCAR SYMMETRY. Jag är svag för detta bandets tonkonst måste jag säga. Artificial Sun Projection heter låten som är tagen från "Holographic Universe".

Jag fastnade i Anders Tegners biografi över Sveriges genom tiderna mest skillade och mest uppfuckade gitarrist. Alldeles oavsett att karln under långa perioder uppvisat svinaktigt beteende så är det svårt att motsäga hans sjukligt skickliga gitarrspel. Det är så bra att jag kan överse med det mer än lovligt töffiga trumljudet i Far Beyond The Sun. En låt räcker dock, så förvänta er inga fler i listan, haha!

Ah - vi tuffar till det betydligt från det neoklassiska och bjuder på Blacken The Cursed Sun från "Sacrament". Det är en likt många av bandets låtar en skönt aggrosvängig dänga.

Nämen, minsann om jag inte dänger i med lite ackustisk gitarr och lagom flummighet från ALICE IN CHAINS. Ackustiska gitarrer är ju i alla fall i samband med midsommar något att fly ifrån då det oftast brukar innebära en självutsedd trubadurjävel som ska okväda i en falsk skrud av trevlighet. Då är When The Sun Rose Again från "Black Gives Way To Blue" att föredra med kraft.

Nån mer än jag som börjar känna av peppen inför IRON MAIDENs sverigebesök i juli? Trodde väl det. På "Piece Of Mind" finns det ju en fin liten galopperande låt vid namn Sun And Steel som handlar om krig.

Betydligt hårdare musik från THY ART IS MURDER. Det ser man ju direkt på loggan att detta band är något helt annat än klassisk NWOBHM. Skivan heter "Hate". Precis. Inte det mest originella av namn, men det säger ju en hel del om vad man kan vänta sig musikaliskt. Dead Sun heter låten.
Lite finskt vemod är ju aldrig fel. Ni vet ju att jag verkligen gillar AMORPHIS och lyssnar man på My Sun är det inte svårt att förstå varför. Gosse vad smäktande det är!
ANCIIENTS är ett band att hålla ögonen på i framtiden. Kanadensarnas progressiva metal är organisk och väldigt speciell tycker jag. Från "Heart Of Oak" har jag valt Raise The Sun. 
 Jag har börjat lyssna mer på KATATONIA faktiskt. Bandet har engagerat föga hemmavid tidigare, men saker kan ju förändras. Dessutom är en låt som Ghost Of The Sun alldeles för bra för att inte komma med på listan.

Avlutar soldelen av listan med brittiska SYLOSIS och en fin riffstorm i Behind The Sun från senaste skivan "Monolith".-Pausfilm-
Ja, fy fan säger jag bara.

Jag har lätt för att bli nostalgisk. I synnerhet när det gäller METALLICAs tidiga material. Lyssna bara på Jump In The Fire och försök att inte småle. Naiviteten, den otyglade entusiasmen, Hetfields pubertala röst - ja, det går ju inte att motstå.

Jävligt fult typsnitt GOJIRA använder sig av. Jag har inte tänkt på det innan, men nu kan jag inte sluta tänka på det. Desto mer lugnande att musiken inte är lika dålig som omdömet vid val av typsnitt. Liquid Fire från otroligt prententiöst betitlade "L'Enfant Sauvange" är nämligen otroligt bra.Som en monolit av tysk obändighet har KREATOR kört sitt race sedan tidernas begynnelse. Till och med i en relativt långsam och episk låt som From Flood Into Fire lyckas Mille låta lite småilsk.


Internal Fire från "Reinkaos" av DISSECTION. Fy fan, detta är ju bara så bra!
Ja. Ja kunde inte avhålla mig från att ta med ytterligare en låt från britterna. Till på köpet från samma skiva som innan. Låten Quest For Fire är ju inte den bästa låten i bandets diskografi, men den har sin charm tycker jag.


När THE DILLINGER ESCAPE PLAN släppte "Miss Machine" var det nog en del som höjde på ögonbrynen. Mest för att skivan bjöd på ganska lättillänglig musik. För visst är den det, men det betyder ju inte att den inte är bra. Jag gillar psykbrytspopiga Setting Fire To Sleeping Giants som jag valt till listan just för att den är så mångfacetterad.Jomenvisst, lite Ozzy på det. Fina och skönt tunga Fire In The Sky från "No Rest For The Wicked".

Ni visste nästan att den skulle komma eller hur? March Of The Fire Ants från atlantabandets debut "Remission". Den är bara så bra och ja, udda att det är svårt att inte gilla den, haha!

På "rEVOLVEr" var THE HAUNTED så ursinnigt starka. Dolving tillbaka i bandet, låtarnas standard väsentligt hög, produktionen episkt bra. Fire Alive är låtvalet. Dyrka.

Avslutar med ett nyupptäckt band för min del - SOLITUDE. Det är metalcore men med aningens bättre riff än standardbandet inom denna subgenre där många anser sig kallade men få borde ha blivit utvalda egentligen. Light The Fire.

Med detta önskar vi en trevlig helg!

/Martin

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2018, vecka 20: Musik till läsning

Gott folk! Det kanske inte kommer som en större överraskning att jag är en läsare. Sedan en herrans massa år så ligger min lästakt på unge...

Populära inlägg