tisdag, februari 19, 2013

Intervju: Mats Karlsson (220 Volt)

Som den vane läsaren kanske fattat tänker jag inte låta det faktum att 220 VOLT kommit tillbaka passera obemärkt. Jag är lycklig som två miljoner prinsesstårtor över detta faktum och ämnar ägna alldeles för mycket tid åt att övertala pågarna att köra ett gig snart. Jag drog iväg lite frågor till Mats Karlsson som var snäll nog att svara. Läs och begrunda!

A: Det är 2013, ni är tillbaka - Varför just nu?  Berätta lite om resan hit.

MK: Vi fick lite förfrågningar redan i somras ang. 2013 och att vi har 2 plattor som jubilerar, frågan var om vi skulle göra något runt det. Jag och Thomas Drevin var egentligen de som fanns kvar då, och vi hade funderat ett par år vad vi skulle göra för att komma vidare..plötsligt kunde vi hänga upp det på något och börja formulera en plan. Vi var redan halvvägs in i inspelningen av ett annat projekt, men det får vi slutföra senare.. Men kort kan man säga att pusslet började läggas utifrån intresse från annat håll och då insåg vi att det finns en chans att göra nåt bra av det här.

A: Ny sångare är Anders Engberg (från bl.a. Therion och Lion´s Share). Var varken Jocke eller Christer intresserade?

MK: Det vet jag inte faktiskt, jag tar lite om storyn runt omkring som jag ser på det, den hänger ihop lite med frågan innan. 2008 slutade Peter Hermansson, han ville testa något annat. Vi andra tänkte fortsätta och spelade in lite nya låtar, men luften gick ur projektet och vi tyckte inte att vi fick det fokus på det som vi ville ha, det kom alltid nåt emellan.....jag och Thomas ville inte fortsätta i den form som bandet var då, så vi sa som det var, vi tänker inte ta det vidare i den här formen, inga konstigheter egentligen. Nästa projekt var Heavy Christmas Revisited EP:n, vi tänkte att vi bara gör den om Jocke vill vara med, kändes som att det just på den låten just då så var det en förutsättning. Så vi fick med Jocke på att göra den inspelningen. Några månader senare jobbade vi vidare med Jocke på lite nya låtar, vi kunde väl konstatera från allas håll efter 7-8 månader att det inte var rätt tid att göra detta. Finns många orsaker, men totalt sett är man någon annanstans i livet nu än när man var 20-25 år och andra familjesituationer och prioriteringar råder.

A: Vad kan vi förvänta oss av er nu då? Skivsläpp, turné, dvd?

MK: Musiken har prio ett, vi ska försöka hitta någon vettig form att ge ut några nya låtar under våren, men platta kommer senare i år, troligen sent i höst. Vi har precis kommit överens med en ny booking agent, vi är sent ute för att få gig i sommar, men något kanske skramlar in.. Realistiskt sett bör det vara enklare att sätta gig med en ny produkt i ryggen, men vi får se.

A: Hur ser låtmaterialet ut? Klippen i teasern låter grymt, har ni material till en full skiva? Är det helt nyskrivet eller finns det med grejer som varit på g tidigare men aldrig släppts ut?

MK: Låtmaterialet ser inte direkt ut på nåt speciellt sätt, mest datafiler ;) Men det låter ganska varierat, från riktigt tung till mer AOR-liknande historier. Vi har massor med låtar från senaste åren, men vi har bara gått på inspiration och nya med Anders. En lite äldre idé som vi skrivit om och en låt som inte passade ett annat projekt nyligen är de enda som inte är helt nya. När det börjar sina lite av nya idéer, det brukar kunna komma nån period ibland, då kan vi vända oss till det gamla materialet...vi har inte spelat in demos till en hel platta, men vi kommer inte att ha nån låttorsk.

A: Första skivan firar 30 år i år, kommer ni att uppmärksamma detta?

MK: Eye to Eye firar ju 25 år också, men vi har ingen konkret plan. Vi får se om det blir aktuellt med några gig, då får vi fundera över vad vi ska hitta på.

A: Alla skivorna kom äntligen till Spotify och liknande, har det varit på gång länge? Nöjd?

MK: Mycket nöjd med det såklart, vilket band skulle inte vilja att deras plattor går att få tag i. För ung. 3 år sedan började jag hjälpa skivbolaget med uppgifter som de slarvat bort när de flyttat arkiv o.s.v. Detta var för att de skulle digitalisera katalogen, men personen som höll på med detta slutade. Så det vart inte aktuellt igen förrän i höstas.

A: Finns det några planer eller tankar kring att göra som många andra band och lätta lite på arkivet i form av dvd´s eller cd´s med konserter/outtakes/annat?

MK: Inte för tillfället, och ärligt talat så tror jag inte intresset är så stort. Skulle något utöver det vanliga hända och vi plötsligt vart större än Metallica så får man väl tänka om. Vi har dessutom ingen som helst tillgång till de gamla inspelningarna och ingen som jobbar på skivbolaget har en aning om vad som finns i arkiven, så sannolikheten är låg.

A: Vågar man hoppas på en liten merchandiseline? Lite svarta tröjor med guldloggan hade ju suttit som en smäck :)

MK: Större sannolikhet att det blir verklighet. Kan nog greja ens sådan åt dig redan nu;) storlek?

A: Det är en lång och brokig karriär ni har bakom er, vad är du personligen mest nöjd med?

MK: Att jag inte förlorat passionen för musiken. Fortfarande lika kul. Har alltid varit en sådan som sprutar ur mig mycket låtidéer, många skitdåliga förvisso, men är glad för att jag känner att i rätt sammanhang med rätt personer så kan jag fortfarande öppna kranen och vara rätt kreativ.

A: Något du skulle vilja ha gjort annorlunda?

MK: Finns inget jag kan ändra, men nog är det så att man inte är skitsmart när man är 18-20 år. Man ska ta hjälp av juridiskt kunniga personer när man skriver kontrakt t.ex. Det är bara så...

A: Sist, allvar nu - se till att köra en spelning i Östersund i augusti. En comebackspelning samtidigt som det är en jubileumsspelning. Jag tar ledigt från jobb och lovar att rodda gratis :)

MK: Ska ha det (dig) i åtanke ;-)

A: Välkomna tillbaka, allihopa! Den svenska metallvärlden har sannerligen saknat er!

MK: Tack Alex! Alltid kul att musiken uppskattas, och den är alltid nummer ett för oss!

There you have it. In på Spotify och lyssna på skivorna nu och glöm inte facebookbomba den officiella gruppen med krav på att de ska spela!

/Alex

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 16: Dalarna darkness descends

När jag tänker på idén om landet Sverige och kanske framförallt någon mytologisk bild är det inte sällan Dalarna dyker upp i mitt huvud. Det...

Populära inlägg