fredag, juli 20, 2012

Fredagslistan vecka 29: Den synnerligen otematiska listan

Hoj!

Denna veckan blir det en helt otematisk lista - efter Getaway och Den ultrakorta listan förra veckan kände jag verkligen inte för att leta musik på det sättet ytterligare en vecka, utan bara lyssna på sånt jag faktiskt gillar sedan tidigare.

Vi börjar med favoriterna i THE FACELESS. Inte musik för alla, det medger jag villigt. Jag har tokdyrkat bandet sedan jag såg gruppen på Bonecrusher-turnén för ett antal år sedan. Gillar man metal i DEATHs efterföljd så är Coldly Calculated Design från "Planetary Duality" en go to-låt.

BLINDED BY FAITH - totalt ooriginellt, men sympatiskt. Jag hör spår av CHILDREN OF BODOM, IN FLAMES och THE BLACK DAHLIA MURDER  i kanadensarnas musik. Stranger In The Mirror från "Chernobyl Survivor" är betydligt trevligare än det faktiskt synnerligen fula omslaget till skivan. En stunds god underhållning helt enkelt.

PHOBIA ska ni hålla koll på om jag får ge ett tips. Grottig, crustig grindcore när den är som näst bäst. NASUM kommer alltid vara bäst, så är det, men under Infraction Of Pride från "Remnants Of Filth" så nickar jag förnöjt med. Likadant är det med crustiga och mörkerdystra TRAGEDYs tonala utsvävningar i Close At Hand från "Darker Days Ahead". Det låter fint på det där hipsterartade sättet som jag egentligen avskyr. Men här funkar det faktiskt. Avgör själva ni om det är bra eller anus :)

Sen kommer mästarna - Time To Discharge från "Helvete". NASUM. Världsmästarna i evig tid - nemA.

WOE OF TYRANTS. Ja ni får ursäkta att jag tjatar om det bandet, men de är ju så förbannat bra att jag inte gärna kan annat än att ta med dem med oregelbundna intervall på listan. Revelations (en av de mest ooriginella låttitlarna i metalhistorien. 341 träffar på Metal Archives talar sitt tydliga språk) från magiska "Behold The Lion" förgyller tillvaron under fyra minuter och elva sekunder.

Lite lokalfärg i CHINEs Greed Amongst Dogs från senaste plattan "Betray Your Own Kind". Och ja, jag sitter med intervjun Fredrik ;)

Sen byter vi språk till svenska i två låtar. Alltsedan jag såg RAUBTIER på GRF så har det lyssnats en del på bandets musik. Låt Napalmen Regna Ner från senaste skivan "Från Norrland Till Helvetets Port" låter inte lika maffig på skiva som live - men låten förflyttar mig i alla fall känslomässigt tillbaka till Gävle. Likadant är det med DIA PSALMA som förra året drog igenom hela "Gryningstid" under sin konsert på GRF. Kalla Sinnen är ett självklart val inte bara för att den är en kanonlåt utan för att även den låten flyttar mig i tid och rum till Karlskrona och gymnasietiden på ett fullständigt klockrent vis.

Hoppet blir sen brutalt från svensk punk till kanadensisk aspretentiös musik från RUSH och episka, i ordets alla bemärkelser, 2112. Rundar av lite lätt tänkte jag med en låt på 20 minuter bara för att.

Trevlig helg hörni!

/Martin

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 12: KRSNA-core

 År 1965 hoppade en gammal gubbe vid namn Prabhupada på båten i östra Indien och klev av densamma i New York. Där bodde han en sväng i en pa...

Populära inlägg