fredag, juli 06, 2012

Fredagslistan vecka 27: The Getaway Edition

Veckans absoluta lågoddsare eller hur? En vecka då undertecknad vistas i detta nu på Getaway - då blir det såklart en fredagslista med några av de artister som medverkar på festivalen.


Och vi öppnar med det enda metalcorebandet värt att hålla ögonen på - AUGUST BURNS RED. Bandets bästa skiva "Constellations" finns inte på Spotify, men det gör däremot "Leveller", en skiva som jag vet Robert Chief-Rebel-Angel Gustavsson är svårt förtjust i. Salt And Light är låten.

MINISTRY. Gosse vad jag lyssnade på det bandet i gymnasiet. Det var prick det enda  bandet som jag och kompisen Uffe hade gemensamt. Fattar inte hur det gick ihop annat än med att vi var i ordets djupaste bemärkelse musikfanatiker. Jag har inte lyssnat på bandet sedan dess kan jag säga. Men så drar man på "KE*A*H**" och kan inte annat än att dyrka skivan. Fy satan alltså! Vilka låtar! Jesus Built My Hotrod. Ett blasfemiskt sväng och ett driv från helvetet.

Stort hopp över till finstämda och melankoliska ANATHEMA. Tänkte att det kunde behövas efter den knarkstinna uppvisningen från fabriksgolvet. Och det är svårt att inte gilla ANATHEMA när de drar på Deep. Det är helt enkelt vackert.

SAXON kommer aldrig, och ska aldrig ha, några snygghetspoäng. Men en stunds god underhållning får vi i Hammer Of The Gods från en skiva som heter "Heavy Metal Thunder - Live - Eagles Over Wacken". Men sångaren Biff Byford hälsar ändå publiken med ett "Hey Glasgow".


MESHUGGAH. The Demon's Name Is Surveillance. Ge upp, kapitulera. Och gör det nu. För detta är ren genialitet.

OBITUARY är en av de bokningar som jag är gladast över. Klassisk döds rakt igenom. Mycket märkliga texter minst sagt, men de funkar ju på något sätt ändå. Circle Of The Tyrants från "Cause Of Death".

"Hisingen Blues" en skiva som fick i stort sett hela journalistkåren att gå bananas. Jag tycker väl det funkar.

Subjected To A Beating. Det är en titel som GRAVEYARD aldrig skulle kunna sätta på någon av sina låtar. För DYING FETUS är det lika omöjligt att inte göra det. "Reign Supreme" är som ni vet, en grym skiva som levererar fullt ut.

Sen kör vi tre låtar i rask takt från GHOST, Yngwie Malmsteen och RAUBTIER. Norrlänningarna har fascinerat mig, framför allt genom Jonn Palmér Jeppsons artiklar i Close-Up. De är verkligen läsvärda.

Mastodontlåt från NIGHTWISH - The Poet And The Pendulum. Man har tagit i kan jag säga, och sparar inte på svulstigheten. Alls.

BEHEMOTH - bokningen som gjorde mig gladast kan jag säga. Jag har sett bandet flertalet gånger, senast på Full Of Hate-paketet, och det giget var det mest imponerande hittills. Jag tror inte att spelningen på Getaway blir något annat. Shemhamforash från "Evangelia Heretika" - då jag alltid haft svårt att värja mig för den låten.

Vi avslutar med lite party - KVELERTAK får mig alltid att le. Det bandet har bara ett läge - det hör man i Ulvetid minst sagt!

/Martin








Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 16: Dalarna darkness descends

När jag tänker på idén om landet Sverige och kanske framförallt någon mytologisk bild är det inte sällan Dalarna dyker upp i mitt huvud. Det...

Populära inlägg