fredag, juni 01, 2012

Fredagslistan vecka 22: Festival!

Sommaren är på intågande, och med den alla festivaler! Ser man globalt på alla festivaler som finns för tuffare musik så är det inte speciellt svårt att konstatera att hårdrock/metal är en scen som mår oerhört bra. Kollar vi på Sverige så kan man enkelt konstatera att vi är en av världens högborgar vad gäller festivaler för folk som gillar att headbanga i grupp.

Därför har vi lagt upp fredagslistan denna vecka utefter premissen 20 låtar från artister som spelar på festivaler jag och Susanne tänker besöka i sommar. Och de är tre till antalet: Getaway som jag åker till för andra året i rad, Metaltown som Susanne åker till, och Faceplant Metalfest i Malmö. Nu kör vi.

Förra årets Getaway Rock Festival i Gävle gav verkligen mersmak för mig - det är en av anledningarna till att jag åker upp igen. En annan synnerligen tung anledning är bandet som öppnar veckans fredagslista - BEHEMOTH. När ett av mina absoluta favoritband lirar i Sverige så försöker jag verkligen se det. Giget på Full Of Hate i februari gör att jag inte ser fram mindre emot att se bandet. Från episka "Evangelia Heretika" har jag tagit Pan Santyros - en liten trallvänlig dänga.


AUGUST BURNS RED - ett av få metalcoreband jag anser vara värda uppmärksamhet. Jag gillar verkligen skivan "Constellations" och då i synnerhet låten Marianas Trench som bjuder både på vackert spel och råröj. Röj, det får man i stora lass när vi hoppar över pölen och tar med oss DYING FETUS tillbaka. NY-bandet har i stort sett bara ett läge - och det är att mecka till dåndönet något alldeles ljuvligt. Concieved Into Enslavement har samtliga dessa element: toklir på gitarrer, blastbeats, ultraguttural sång och tyngd att försätta berg med. Med en vettig ljudtekniker kommer bandets gig att ha pontential att bli klassiskt.

Trött på hypen kring GHOST? Jag var själv det innan jag såg bandet förra året på festivalen. Spelningen i Gasklockan var en verklig höjdpunkt för mig under GRF 2011. Det är därför kul att festivalen har bokat bandet igen. Jag hoppas på nytt material. Tills dess får vi hålla till godo med Stand By Him från "Opus Eponymous".

Groove i all ära - mot MESHUGGAHs maskinella driv står inte många pall. Bandets tajthet får andra band att tugga fradga av vanmakt och frustration. Och detta med rätta. Senaste skivan "Koloss" visar återigen att bandet är bland de bästa i världen på rytm och driv - The Demon's Name Is Surveillance är ett förödande exempel på det.

Jag blev fullständigt skogstokig av glädje när festivalen bokade OBITUARY. Jag återupptäckte bandet när vi hade 5-års jubileum på WeRock och vi lottade ut vinyler av "World Demise" och "Cause Of Death". Två plattor som är väl värda att kolla in, även i fall jag tagit titellåten från vad många (med mig) anser vara bandets bästa skiva "The End Complete" till veckans lista. Här har bandet fått till allt: låtarna är samtliga bra, och produktionen är fullständigt suverän. Klassiskt.


Jag vet - loggan är inte den snyggaste. Drar mer tankarna till breakdance än metal. Vad den helt färska Faceplant Metalfest  i Malmö inte har misslyckats med är lineupen som ser så fruktansvärt stark ut att jag inte kan annat än imponeras. Vi öppnar med döds som är gjord 2011 - låter som 90-tal. Och ENTRAILS bildades faktiskt på 90-talet men splittrades 1994 innan de hann släppa material på skiva. 2008 återuppstod bandet igen. Och de gjorde det med den äran. Det är omöjligt att inte tokflina åt en låt som Unleashed Wrath  från "The Tomb Awaits" om man som jag älskar old school döds.

Vi matar vidare med klassiska och förträffliga MARDUK. The Levelling Dust  från "Rom 5:12" är om ni frågar mig en klockren låt.

Vi avlutar Faceplant-delen med lite melodisk döds. Festivalen har bokat en hel del såna band. IMPLODE är ett sådant. Failure är inte den mest originella låten jag hört - men det är ett skönt driv i den och finfint gitarr- och trumarbete i den. DARK TRANQUILLITY headlinar festivalen. Gott så - när bandet tillhör liveeliten i landet. Det är sällan helt bortkastat att se bandet om jag säger som så. Oftast är det fantastiskt. Som i Punish My Heaven från "The Gallery".


Metaltown har, de andra festivalerna får ursäkta, en fullständigt grym lineup. Jag är lite bitter över att jag inte kan åka, men gläder mig mycket å Susannes och alla andras som ska dit vägnar.

VADER öppnar med Return To The Morbid Reich från episka "Welcome To The Morbid Reich". Och vilken öppning! Jag gillar verkligen VADER och bandet har lyckats återvända efter sju sorger och åtta bedrövelser till storform. Polsk döds är för övrigt suverän.

DEVILDRIVER. Ett helt okej band i mina öron. Det brukar vara ett jävla levande på scen när Dez Farfara med mannar står på, och jag förstår varför festivalen har bokat bandet. Från "The Last Kind Words" har Susanne valt Not All Who Wander Are Lost.

DETHRONE - ett helt nytt band för mig. Och det låter sådär - produktionen gillar jag inte faktiskt. Undrar om bandet själva är det egentligen? Bandets köttiga döds hade mått bra av just detta, mer kött. För det är en helt okej låt som Susanne har valt i The Facebraker från "Dethrone 2011".

NASUM. Har ni inte kapitulerat där så är det nåt fel. Avslutningsturnén är igång. Och här är jag helt övertygad om att det inte kommer att bli nåt nu drar vi ut på det á la AT THE GATES. Därför ska ni ta chansen att se bandet på Metaltown. En annan anledning är att inget annat band kommer i närheten av bandets kvalitetsgrind. Utom möjligen ROTTEN SOUND. Scoop från "Helvete" borde övertyga er ytterligare.

LAMB OF GOD. Väldigt tajt och bra liveband. Senaste "Resolution" har en hel del fin musik. Ghost Walking exempelvis som har ett patenterat sväng och ett förträffligt driv. Kommer nog att bli en fin konsert.

Udda låtval från Susanne i frågan SLAYER. "Divine Intervention" är inte favoritplattan. Och jag gillar inte den plastiga produktionen heller. Sex. Murder. Art.  hade med rätt rattning blivit så mycket bättre. För låten är det inget större fel på. Missade ni bandets gig på Big Four förra sommaren bör ni se bandet då Gary Holt fortfarande vikarierar för Jeff Hannemann. Och Holt har tänt en svetslåga i SLAYERs röv så att bandet lirar bättre än någonsin. Så nu vet ni det.

MACHINE HEAD är ytterligare ett fantastiskt band som festivalen har bokat. Clenching The Fists Of Dissent från überbra "The Blackening" är ett tydligt bevis på att Robb Flynn och medmusikanter är ett svinbra band som kan lira loss som bara fan.

Peter Tägtgren är när han drar igång dödsvalsen med HYPOCRISY fullständigt galet bra. Det har blivit en hel del rotation av senaste släppet "A Taste Of Extreme Divinity" hemmavid. Och den skivan har vuxit i takt med antalet lyssningar kan jag säga - Solar Empire, som är Susannes val var inte en av favoriterna under de första genomlyssningarna hos mig kan jag säga. Nu stampar jag glatt med, haha!

Vi hoppar vidare till IMMINENCE som jag gissar är ett band som är på uppåtgående. "Born Of Sirius" heter skivan som The Deciever är tagen ifrån. Det funkar för stunden i mina öron, men bestående intryck? Njae.

Ett band som bevisligen har åstadkommit intryck är avslutande artist på veckans lista - MASTODON. Fy satan vad bra de är. Fläsksvängiga Black Tongue från "The Hunter" är precis av digniteten gigantisk och en synnerligen värdig avslutning på veckans lista.

/Martin

Fredagslistan vecka 22 - Festival!

1 kommentar:

Christofer sa...

Skit, vad ledsen jag är att det inte blir någon Metaltown för mig i år. Röv...


"Polsk döds är för övrigt suverän"

Ja det stämmer bra det.

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 17: Herr B frågar sig hur folk kan lyssna på sånt här trams?

  Den veckan blir det kontroversiellt! Herr B kommer avslöja de band han upplever är mest överskattade. Eller ja, något så när åtminstone. D...

Populära inlägg