måndag, december 20, 2010

Julerock

Ah, denna ypperliga julevecka... Jag tänkte skriva några rader om min ultimata julmetal, och då menar jag INTE Black-Ingvars tolkar Bing Crosby, Watain förnedrar Barbara Streisands Christmas Hits eller ens Candlemass sjunger Sigge Fürst (grym dock just DEN är!) utan metal som för min del förknippas med julen så hårt att det nästan är overkligt. Jag talar om två av varandra ganska oberoende företeelser: Iron Maidens skiva och turné 1988 och King Diamonds skiva och turné 1986.

Iron Maidens Seventh Son Of A Seventh Son är sedan länge min favoritskiva med bandet, och turnén de gjorde (Seventh Tour Of A Seventh Tour - vitsigt sa Bull) var inget annat än en estetisk fest av sällan skådat slag. Låtvalet, speciellt på englandsdelen av turnén, var fenomenalt, scenografin helt outstanding och bandet taggat som bara fan. De två låtar som sticker ut mest för min del finns nedan (från köpvideon Maiden England), men jag råder alla som inte sett den kompletta konserten att ragga tag i någon som har den och julmysa loss ordentligt.

Apropå julmys, efter att Mercyful Fate lagt ner 1985 så startade King Diamond (sångaren för den oinvigde) sitt eget band med samma namn som sig själv. Den första skivan, Fatal Portrait, är min favorit och turnén King avverkade i kölvattnet av denna satte en standard för hur otroligt bra riktig metal kunde vara 1986 (när det mesta lät som The Final Countdown). Första och andra låten på skivan tillhör Kungens absoluta toppar och det är dessa jag länkar till nedanför, inspelade i Eindhoven 1986. Förvisso lite sämre ljud än vad man kunde önska men eftersom det cirkulerar väldigt lite på video med King från de gyllene åren 86-90 så får vi vara oerhört lyckliga över det som finns! Jag råder alla intresserade att leta upp masterkopian på Eindhoven som finns i samlarkretsar där bilden är nothing short of astounding.

Titta, lyssna och njut!

Iron Maiden - Infinite Dreams
Iron Maiden - Seventh son of a seventh son
King Diamond - The candle
King Diamond - The Jonah

/Alex

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 16: Dalarna darkness descends

När jag tänker på idén om landet Sverige och kanske framförallt någon mytologisk bild är det inte sällan Dalarna dyker upp i mitt huvud. Det...

Populära inlägg