tisdag, januari 05, 2010

2009 - Konserterna

2009 var ett i mina öron väldigt bra skivår av det slaget som brukar dyka upp med jämna mellanrum. Men hur var det på konsertfronten?

Med bra låtar kommer ett band långt, men en konsert är ju så mycket mer än bara ett uppspelande av låtar, eller hur? Här kommer listan över 2009 års 5 bästa konserter.

1. OPETH, KB i Malmö 18/2

-Detta är femte giget vi gör på denna turné. Ikväll är första gången vi är svettiga.

Applåder.

-Det har inget med er att göra.

Att årets konserthöjdpunkt kom redan i februari kan vi tillskriva OPETH som med sedvanligt mellansnack av Mikael Åkerfeldt och sina låtar av sinnesjuk kvalité fullkomligt ägde KB en kulen kväll i februari. Inga förband - bara OPETH i lite drygt 2 timmar. Makalöst!

2. METALLICA, Forum i Köpenhamn 27/7

Att bandet inte längre besitter de superkrafter som det gjorde på 80- och början på 1990-talen råder ingen tvekan om. Men bandet kan fortfarande imponera. En James Hetfield i storform är något av det coolaste man kan se på en scen. Tillräckligt många låtar från tiden då bandet dominerade metalscenen gjorde att konserten blev en riktigt minnesvärd upplevelse. Färre låtar från bandets ganska sömniga post-Black Album era och senaste släppet "Death Magnetic" hade gjort att betyget hade åkt upp ett snäpp till.

3. TWISTED SISTER, Sweden Rock Festival, 4/6

Jag trodde aldrig att jag skulle sätta en konsert med TWISTED SISTER på en årsbästalista. Men bandets gig på SRF golvade mig totalt. Hela "Stay Hungry" rakt igenom samt en hel drös andra låtar och ett driv rakt igenom konserten - där har ni några anledningar till att Dee Snider med mannar ligger på listan.

4. BEHEMOTH, KB i Malmö 18/11

Att bandet har låtarna knäcker det mesta, torde vara solklart efter släpp som "Demigod", "The Apostasy" och senaste "Evangelion", och skulle jag bara basera betyget på vilka låtar bandet spelar och hur de exekverar dessa skulle betyget bli skyhögt. Men pauserna mellan varje låt, vilket skapar ett vakuum i konserten gör att betyget sjunker något. Ändå bländades jag av bandets rent vansinniga kompetens och Nergals demoniska pondus. Vilken frontman!

5. SOILWORK, Sweden Rock Festival 6/6

På självaste nationaldagen går SOILWORK ut på en scen på SRF och visar var skåpet ska stå.
Om du inte gillade vad bandet åstadkom på scen - då är du en död pinne var mitt omdöme då. Låtarna, leveransen, attityden - med det kommer man rätt långt om man heter SOILWORK.

Och så lite bubblare:

ENTOMBED, KB 16/10
SCAR SYMMETRY, KB 18/11
UNLEASHED, SRF 5/6
EUROPE, SRF 6/6

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2018, vecka 26: Vinnie Paul

Gott folk! Jag gissar att ni, likt väldigt många andra, har uppmärksammat att PANTERAs legendariske trummis Vinnie Paul är död. Jag blev...

Populära inlägg