onsdag, april 29, 2009

Operation: Mindcrime re-visited

Någon gång i månaden brukar jag bläddra igenom bibliotekets bestånd av metalplattor som är inne för tillfället för att se om det finns något som man är sugen att lyssna på. Denna gång flippade jag över till QUEENSRÿCHE "Operation: Mindcrime" och tänkte - "ja, varför inte".

Och det fantastiska är att skivan fortfarande är lika bra! Vissa plattor häpnar man över att de fick så stort genomslag, kanske inte omedelbart, men över tid visade sig vara verk som har stått emot tidens tand. "Operation: Mindcrime" kom ut 1988 och var QUEENSRÿCHEs tredje platta. Kollar man på utgivningen detta år finner man skivor som CINDERELLA "Long Cold Winter", DEATH "Leprosy", EUROPE "Out Of This World" och TESTAMENT "The New Order". En av de skivor som möjligen skulle kunna ställas bredvid "Operation: Mindcrime" i fråga om pretentioner är IRON MAIDEN "Seventh Son Of A Seventh Son", men annars måste nog QUEENSRÿCHEs platta verkligen ha framstått som en främmande fågel.

Tematiska plattor har alltid varit lite av ett vågspel, som ibland går hem, men det brukar framför allt vara band som redan har uppnått ett visst mått av framgång som gör dessa. Men gosse, jag kan inte säga att jag är besviken på att sångaren Geoff Tate kämpade igenom idén att göra en platta med en handling mot de andra i bandet, som till en början var synnerligen skeptiska.

I efterhand har "Operation: Mindcrime" på ont och gott blivit Plattan för QUEENSRÿCHE och de testade att göra en fortsättning på historien om knarkaren Nikki, Syster Mary och den onde Dr. X 2006 givetvis utan att lyckas infria förhoppningarna på en lika fantastisk skiva som del 1 som fortfarande kvarstår som en av de absolut bästa konceptplattorna, i alla fall i min bok.

2 kommentarer:

Zolyra sa...

Operation mindcrime är en fantastiskt jäkla bra skiva, en av de bästa som gjorts enligt min mening. Queensrÿche överhuvudtaget är fenomenala så det var extra kul att hitta en sådan trevlig recension idag!

Metallbibliotekarien sa...

Zolyra: Har lyssnat en del på Queenrÿches övriga produktion - och det är väl i det närmaste bara "Empire" som kommer upp i samma klass som "Mindcrime" i min värld. Fast att få ur sig en sådan skiva är ju inte alla band förunnade det heller :)

Featured Post

Fredagslistan 2019, vecka 46: Notan, tack!

God afton! Idag är dagen då även jag börjar ta tag i detta med att göra ett årsbokslut av 2019. Herrejemine vad med bra skivor det har slä...

Populära inlägg