fredag, december 12, 2008

10 i Topp 2008 Plats 8

METALLICA - ”Death Magnetic”


Okej, jag säger det igen – ”Death Magnetic” är det bästa METALLICA har släppt sedan ”Black Album” plattan som är en vattendelare i gruppens utgivning. Hur bra är det då? Många tycker att plattan är skit, andra fantastisk – men den är inte i närheten av de plattor som bandet gav ut i början av sin karriär, i synnerhet inte ”Master Of Puppets” en referens som många har gett till ”Death Magnetic”. Och hur skulle den kunna vara det egentligen? Är SLAYERs ”Christ Illusion” lika bra som ”Reign In Blood” – nä såklart inte. Jämförelsen blir orimlig och ointressant.

Vad som inte är ointressant är att METALLICA verkar ha återfunnit en del av sin gamla kraft – My Apocalypse är en tvåtaktsmatning från början till slut, bara en sådan sak. Lägg till att Hammett spelar solon igen, och att Hetfield sjunger bättre än på mången dag gör att jag verkligen gillar ”Death Magnetic” betydligt mer än i stort sett bandets hela 1990-tal.
Ulrichs trumspel lämnar som vanligt en hel del övrigt att önska, men han verkar ändå ha hittat en viss stabilitet, som jag tror beror mycket på att nykomlingen Trujillo på bas ger en sådan betongbastant grund att stå på att inte ens Ulrich kan sabba det helt och hållet.
Låtmässigt håller plattan en hög nivå – Judas’s Kiss, The Day That Never Comes och My Apocalypse har blivit personliga favoriter.
Man skulle kunna ifrågasätta om ”Death Magnetic” ens platsar på en 10 i topp lista över 2008, för mig betyder dock METALLICA fortfarande så pass mycket att jag inte kan exkludera ”Death Magnetic” från listan.

My Apocalypse


2 kommentarer:

Shadows of the North sa...

Klart att Metallica skall ha en plats på listan över de bästa(?) albumen från 2008. Ett av de mest omtalade/efterlängtade albumen var ju "Death Magnetic" i alla fall. Kan hålla med om att det är det bästa på länge men tyvärr säger det inte så mycket om Metallica längre. Jag tycker för övrigt att black album är klart överskattat och att bandet därmed inte släppt ett riktigt bra album på 20 år(sedan ...And justice for all).

Metallbibliotekarien sa...

Nja - jag gillar vissa delar av Black Album (proddningen, samt vissa låtar) men jag har definitivt lyssnat mer på Metallicas pre-black album än de efter, och då i synnerhet Justice som jag tycker är genialiskt bra med fruktansvärt bra tekniska låtar där samtliga musiker impar - och då i synnerhet Ulrich.

Featured Post

Fredagslistan 2018, vecka 25: Midsummer Massacre

Kära fredagskamrater! Igår gick jag på semester och det tänkte jag även låta fredagslistan göra denna dag, det är ju trots allt helg och vi...

Populära inlägg