fredag, december 12, 2008

10 i Topp 2008 Plats 1

OPETH – ”Watershed”

Mikael Åkerfeldt är ett musikaliskt geni, låt oss slå fast detta redan nu. ”Watershed” är en triumfatorisk ”comeback” för ett band som med sin originalitet når ut, mycket välförtjänt, till stora lyssnarskaror, och som verkar förföra oavsett om man gillar death metal eller progg.
Hade jag gjort en platta så fantastisk som ”Ghost Reveries” hade jag nog känt en fruktansvärd ångest över uppföljaren. Om Åkerfeldt med mannar har känt så, märks det inte ett spår av denna ångest på plattan. Min ursprungliga recension av skivan hade rubriken ”This is fucking Opeth!” för är det något band som så tydligt särskiljer sig från andra är det OPETH. Man hör från första tonen i bräckligt vackra Coil att det är OPETH man lyssnar på. Och bara en sådan sak att öppna med en lugn ballad med kvinnlig sång gör att man höjer lite extra på ögonbrynen.

Det är förstås extremt hög standard på låtarna – men min absoluta favorit sedan första genomlyssningen är brillianta Heir Apparent som är som ett tvärsnitt av allt det OPETH står för – låtlängd, brutala partier blandande med lugnare, Åkerfeldts fantastiska sång, och ett fullkomligt sanslöst sväng. Martin Lopez tvingades sluta, men jävlar i min låda vilken ersättare bandet har i Martin ”Axe” Axenrot som mosar med sitt fantastiska trumspel genom hela plattan; sväng, brutala blastbeats, kreativt och aldrig tråkigt att lyssna på. Men framför allt är OPETH ett vansinnigt samspelat gäng, som definierar tajthet på en nivå som få andra band kan nå upp till.

"Watershed" är en platta som kommer att stå sig mycket långt in i framtiden, på grund av sin originalitetsgrad, sina fantastiska låtar, men framför allt som ett mäktigt vittnesbörd över att OPETH fortfarande är ett av Sveriges allra bästa band, som fortfarande efter 9 plattor fortsätter att bryta ny mark på ett sätt som närmast framstår som självklart.



Heir Apparent

7 kommentarer:

Christina sa...

Hmmm varför är jag inte förvånad? *skratt*

Shadows of the North sa...

Ganska väntat med Opeth kanske...
Det gick snabbt det här!

Tack för en mycket läsvärd lista och riktigt kul att du bemödade dig att skriva lite mer om varje plats i listan, kul. Många bra val(Bllodbath, Testament) och några mer (för mig) oväntade som till exempel Cynic

Metallbibliotekarien sa...

Christina: Det var faktiskt hårfint mellan Opeth och Cynic på förstaplatsen :)

Shadows: Tack för det - har själv haft hur kul som helst med listan och har sett fram emot att varje dag avslöja en ny placering. Kul med alla kommentarerna också :)

Shadows of the North sa...

Det bästa är ändå att man får tips om skivor som man kanske har missat eller kankse borde ge en ny chans

Tomasz Swiesciak sa...

Du får läsa min intervju med bandet nån gång i januari =)

David Snusgrop sa...

Jag har en hel del invändningar mot resten av din topp 10-lista, men förstaplatsen är oantastlig. ;)

Metallbibliotekarien sa...

Snusgrop: Säger du det? ;) Hur ser din lista ut då?

Featured Post

Fredagslistan 2018, vecka 25: Midsummer Massacre

Kära fredagskamrater! Igår gick jag på semester och det tänkte jag även låta fredagslistan göra denna dag, det är ju trots allt helg och vi...

Populära inlägg