måndag, september 15, 2008

Death Magnetic - The Verdict

Har tillbringat helgen i sällskap med METALLICAS nionde studioalbum "Death Magnetic" dånandes i högtalarna.

Som jag skrev i förra inlägget om denna platta har jag ett långt förhållande med METALLICA vilket har gjort att jag har sett fram emot detta släpp med viss bävan. Efter ca 10 genomlyssningar känns det som om jag kan slappna av - "Death Magnetic" är bandets bästa släpp post-"The Black Album".

Många vill att bandet ska visa upp samma storhet som på exempelvis klassiska "Master Of Puppets" - men helt ärligt hur befängt är inte det? Ett band har tur om de lyckas pricka in en sådan platta överhuvudtaget. För egen del tycker jag att man vinner på att inte ställa upp sådana måttstockar överhuvudtaget, för annars kommer man alltid att bli besviken på varje platta bandet släpper, vilket vissa verkar ha bestämt sig för i vilket fall - redan utan att ha hört en låt.

I samtliga recensioner och intervjuer jag läst med bandet inför släppet av "Death Magnetic" har förra plattan "St. Anger" tagits upp, mycket beroende på dess katastrofala produktion, Hetfields kassa sånginsats, och den totala bristen på solon från Hammett. Alla dessa "fel" är åtgärdade: Proddningen är bättre men inte lika fet som på vissa andra plattor bandet har släppt, Hammett solar på så att banden ryker - och Hetfield: han sjunger bra som fan! Det är en ren njutning att höra hans stämma i varje låt. Låtarna håller också mycket högre klass än på länge. Vissa partier låter som tagna från bandets så hyllade 80-tal - det matas tvåtakt uppblandat med betongtunga partier. Den enda låt jag egentligen har något emot är "Unforgiven III" - där det enda som sätter sig är faktumet att bandet använder sig av piano i introt.

Många kommer nog fortsättningsvis att dömma ut METALLICA som ett band som har passerat sitt bäst före datum med cirka 20 år - för egen del tänker jag "Death Magnetic" stanna kvar ett bra tag i stereon.

8 kommentarer:

Kim sa...

Roligt att läsa din positiva analys av albumet! Själv har jag suktat efter plattan hela helgen då den legat inlåst, oåtkomlig på kontoret sedan i fredags... Så jag har ännu bara hört enstaka låtar, men nu lär det bli en helkväll i sällskap med Death Magnetic :)

Tomczek sa...

Nej nej nej!

Låg inatt och lyssnade på skivan och jag blev förbannad över produktionen. Vad fan är det som är fel med bandet? En virvel som är så hårt spänd på St. Anger att det låter som grytlock och här blir det en irriterande resonans. I de hårda partierna försvinner bara musiken i ett enda jävla knaster...

Blekingen sa...

Hmm, produktionen låter hur bra som helst i min stereo, däremot sämre i mp3-spelaren. Något annat hade jag inte väntat mig iofs, men man börjar ju misstänka att vissa plattor helt enkelt har fel mix på sig.

Jarno sa...

Det är fler än Tomczek som klagar på ljudet. Det känns otroligt 2008 att ljudet är bättre i Guitar Hero än på CD eller vinyl. ;)

http://www.musicradar.com/news/guitars/mystery-producer-remixes-death-magnetic-174640

http://www.musicradar.com/news/guitars/blog-death-magnetic-sounds-better-in-guitar-hero-173961

Metallbibliotekarien sa...

Jarno: Jag vet att det är fler som klagar *skratt* å andra sidan har jag inte hört mixen på GH, men jag stör mig inte på plattans ljud (än?).

Film- och Musikbloggen! sa...

Jag tycker den är kanonbra!

Metallbibliotekarien sa...

Jag vet *skratt* var inne på din blogg tidigare idag :)

Jonathan Strandlund sa...

Death MAgnetic är kanonbra

Featured Post

Fredagslistan 2018, vecka 26: Vinnie Paul

Gott folk! Jag gissar att ni, likt väldigt många andra, har uppmärksammat att PANTERAs legendariske trummis Vinnie Paul är död. Jag blev...

Populära inlägg