fredag, november 29, 2024

Fredagslistan 2024, vecka 48: I vilken Oskar S testar ny musik och blir överraskad

 Det är helgen vecka 48. Man går runt och nynnar på Bob Hundlåten, rensar sin inkorg från all reklam från diverse internetbutiker som vill kränga skit man varken behöver eller vill ha och drömmer om ljusare tider. Det faller löv från träden som landar på tågspåren och skapar kaos med inställda avgångar. Det luktar kiss inne på domus. Elpriserna går upp i takt med att vädret stabiliseras (+6 och regn). Snart är det jul. Allt är skit..

Men istället för att klaga tänkte jag att vi ska sammanfatta året. Kom det några bra skivor? Jodå. Hur kommer de stå sig över tid? Bra fråga, jag gav samtliga ett kontrollvarv i veckan och visst, någon föll bort men de flesta förtjänar ändå en plats här. 

Så ta en djup suck, knyt handen i fickan och njut av musiken på perrongen genom telefonens högtalare medan du tränger bort tankarna över hur mycket av ditt liv du går miste om medan du väntar på tåget. Listan hittar du HÄR. Mitt nyårslöfte är att säga upp Spotify och börja använda något annat istället. Ingen inbördes ordning. Nu kör vi!

 

HAUNTED PLASMA – I. Svart Records

Först ut kommer mitt senaste fynd. De är våra polare i öst (läs Finland) och plattan är deras debut. Om jag skulle beskriva skivan med ett ord skulle jag välja spretig. Här ryms allt från The Damned/Joy Division-osande post-punk med chorusklingande gitarrer och synthar till riktigt habil kraut. Det är stämningsfullt och snyggt. Som bäst blir det när sången går genom vocoder och musiken pumpar på. När jag gav plattan ett kontrollvarv igår blev jag pepp på att plocka upp gitarren och spela, vilket är ett bra betyg. Ett band jag kommer följa och försöka se live när tillfälle ges.

 


Replicant – Infinite Mortality. Trancending Obscurity Records.

Ibland får/läser man tips på nya band och tänker något i stil med ”jaja whatever, det är säkert kasst”. Ofta stämmer det. Inte här. Replicant är ett band som spelar grind från New Jersey som jag aldrig hört talas om. Hur låter det då? Lite som att köra ner huvudet i en kaffekvarn och trycka på full patte. Fina ord från en man med sofistikerad smak.

 


In loving memory / Time will heal. Suicide Records

Vi fortsätter med en samlingsskiva från Suicide Records där intäkterna går till organisationen Suicide Zero. Skulle ni vilja ha ett fysiskt ex eller läsa mer tänker jag inte stoppa er. Mer info finns HÄR. Jag fick först nys om skivan i någon artikel någonstans där det stod att SKITSYSTEM skulle spela in nytt. Mästermanglarna bidrar med en låt på skivan och där är jag nöjd. Att plattan dessutom innehåller toppskramel från bland annat [] är en välkommen bonus.

 


TRENCH ROT – Self-Entitled EP.

Punkdräggen från Göteborg håller fanan högt och gör en stark debut EP. Det är drivigt, riffigt och ösigt. Det luktar spilld öl och känns som ett hårt bakhuvud rätt över näsan. För transparensens skull är sångaren Rickard (Spögelse, ex-Harassed, ex-Bastard Grave) en god vän, men vad gör det när man skränar som en ängel. Plus att vänskapskorruption är väl lite inne, eller? Som ni alla vet är sån här musik bäst live så boka dem till kusinens konfirmation.

 


LEECHES – 2020-2024.

Nu blir det wierd. Vi håller oss kvar i Göteborg och säger hej till Henke Berg, den fruktansvärt trevliga och talangfulla multiinstrumentalisten som gillar THE SPITS minst lika mycket som jag. Han gör experimentell musik under namnet LEECHES som alltid är en fröjd att dyka ner i. Gillar du b-skräckisar, trummaskiner och synthar, sång med koola effekter och ljudeffekter som tar dig långt ut i kosmos? Då är detta något för dig. Musik för mästare helt enkelt.

 


Night Fever – Dead End. Svart Records

Jag älskar NIGHT FEVER och det borde du också göra.

 


UFOMAMMUT - Hidden. Neurot Records

Första gången jag hörde namnet UFOMAMMUT var när min polare Axel som jag bodde ihop med under Osloåren kom hem en eftermiddag och frågade om jag ville hänga med och kolla på ett italienskt doomband som heter UFOMAMMUT senare samma kväll. Känner jag mig själv rätt tyckte jag att det var ett fett namn på ett doomband och sedan jag såg dem live lite senare på kvällen (vilket jag verkligen kan rekommendera + de turnerar typ hela tiden) har jag varit ett fan. Årets skiva, nummer 10 i ordningen, är en stabil experimentell blandning av ljudlandskap med synthdrones och snygga riff. En bra skiva att börja med

 


CHILD – Shitegeist. Suicide Records

Herrejävlar vilken skiva.

 


Blood Incantation – Absolute Elsewhere. Stargate Research Society

Jag såg omslagen. Jag läse att Tangerine Dream var inblandade på ett hörn. Jag har lyssnat på A-sidan om och om igen. Löjligt bra.

 


Bacon Wagon – A Variety Of Meltdowns EP.

Noiserockarna från Helsingborg har återuppstått och det låter ljuvligt. D.I.Y som sig bör.

 


Vi avslutar med att hylla en av mina favoritkompositörer Ryuichi Sakamoto som gick bort tidigare i år. Han sista släpp Opus som kom ut postumt i somras är lika vacker som allt annat han gjort.

 

/Oskar S

fredag, november 22, 2024

Fredagslistan 2024, vecka 47: 3 skivor med olika progband jag inte har någon koll på

 Med ett helt nytt hål i underkäken och helt driven av flytande bränsle blir det något relativt lätt och sansat för Patient B denna vecka. Har under en veckas gång lyssnat på 3 skivor som legat på vänt länge med band jag aldrig riktigt kollat in djupt. Holy Hell  (2018) med Architects, Altered State (2013) med Tesseract och Sound Awake (2009) med Karnivool.


Architects fick jag tipsat om av en kamrat från gymnasiet för många år sedan, hörde då låten Hereafter från just Holy Hell. Det är en sjuhelvetes bra låt, och förhoppningen är ju såklart att resten av skivan ska hålla samma standard, och visst gör den det. Bokstavligt, jag kunde inte separera ut någon enskild låt som speciellt otrolig utöver Hereafter. De kör på i 42 minuter med lite samma grejer om och om igen, riffen känns rätt lika. Skivan är första efter att gruppens huvudsakliga låtskrivare dött av hudcancer, vilket självklart är förjävligt och det kommer stunder när man verkligen kan känna smärtan genom musiken. Det är möjligt att jag inte ser det fantastiska pga bristande intresse, metalcore har aldrig riktigt tilltalat mig. De får ett G, helt okej.



Tesseract däremot är fett som fan, dryga 50 minuter av vad som känns (i rolig kontrast till skivan ovan) som ett enda långt prog-epos. En väldigt lagom längd, proggare har någon pervers fascination med att dra ut på tiden (förebådning…). Det är djentigt, lite Animals As Leaders med plinkig rytmiska grejer. Men så spontant, från högerflanken, kommer 2 låtar med SAXOFON, åhh. Jag är en sucker för bra blås. Det blir aldrig tråkigt, vackra körbitar och bra sång tillsammans med medryckande riff i en väldigt givande mix. Jag kommer absolut att kika på bandets vidare material. VG, väldigt imponerad och lite irriterad att jag inte lyssnat på dem tidigare.


Karnivool har jag inte lyssnat på utöver låten Goliath. Som basist är den såklart mumsig, svårt att få ett större sound än basisten Jon Stockman. De säger sig främst inspirerade av Tool och Deftones, och det är något jag definitivt kan se. Det låter jävligt bra, den första halvan av skivan är ren fröjd. Otroligt. Men sen håller det på i dryga 35 minuter till, tankarna förs lite till Fear Inoculum (2019) där Tool gav alla fansen en övermätt upplevelse på hela 86 minuter, mama mia. Så lite för långt för sitt eget bästa i mina ögon, fortfarande ett VG och med de bästa låtarna på hela listan. 


Det fanns även ett fjärde band/album som skulle varit med på listan, men de kommer figurera mer i min nästa lista…


Dags för viloläge och mer flytande näring

//Herr B


Listan hittar ni här.



fredag, november 15, 2024

Fredagslistan 2024, vecka 46: En kosmisk tripp i mystiken och kaosets tecken



Allting börjar med en idé eller vision. 

För mig började det med att min inkorg fick fler och fler utskick som var väldigt vaga och fyllda med någon sorts numerologi som jag inte förstod mig på. Detta var min första kontakt med Mystiskaos. Ett skivbolag som startade upp sin verksamhet år 2016. På något sätt var också bolaget sammankopplat med Dissociative Visions samt med Fallen Empire records. Någonstans i denna historia försvann också bolaget och skulle läggas ner för att sedan återuppstå igen. Mycket oklart. Jag skulle kunna killgissa på att Mystiskaos är sammankopplat med bandet Skáphe som bildades i USA men sedan fortsatte sin karriär på Island. Listan hittar ni här och i slutet av listan.

Dagens lista är mitt sätt att försöka plocka ur några av guldkornen ur den digra utgivning som finns på bolaget. Det tänkte jag göra med ett band som egentligen borde varit med på listan över de bästa albumen förra året. 


Arnaut Pavle -"Baptized in Jesus Piss" (Transylvanian Glare, 2023, Mystiskaos).

Här snackar vi finsk black metal med vampyrtema av bästa snitt. Arnaut Pavle är namnet på en påstod vampyr som levde på 1700-talet i Serbien. 

Låten är tagen från bandets andra fullängdare. Det är rejält punkig black metal som påminner om Darkthrone men också andra framförallt norska och finska akter som fanns förr i världen. Det är bara att sätta sig ner och njuta av fullängdaren som klockar in på 29 minuter. Just denna låt jag har valt ut påminner mig mycket om Aura Noir och Craft. Rekommenderas för alla som inte behöver så mycket progressiva inslag i sin black metal. Det blir lite mer avancerat när vi går vidare till nästa band. 







Andavald - "Hugklofnun" (Undir skyggðarhaldi, 2019, Mystiskaos).

Redan från omslaget kan man se att detta verkar vara något allvarsamt. Vad vi har här är isländsk black metal som kom lite i skuggan av storheter som Svartidaudi. Andavald är inte riktigt lika dissonant och aggressivt utan bjuder istället på ganska långsam och tuggande black metal med dödsmetallinfluerad sång. Fullängdaren bjuder bara på 3 låtar men har en speltid på över 30 minuter vilket inte riktigt tillhör vanligheterna inom genren. Det är inte heller väldigt mycket progressiva inslag och tokiga riff eller förstärkt av synthmattor och ambient även om det förekommer. Sången blir också ganska vansinnig på sina ställen och närmar sig den man kan höra i vissa DSBM-band.Det närmaste jag kan komma på att jämföra det med är kanske Ondskapt när de spelar långsamt. Tror att folk som uppskattar Aosoth kan digga Andavald. Bandet har inte släppt något mer än denna fullängdare men det påstås att projektet inte är nedlagt än. Nästa band som jag har valt ut är lite mer galet. 



Kostnatění - "Çay benim çeşme benim" (Oheň hoří tam, kde padl, 2022, Mystiskaos) 

Nu är vi tillbaka i USA men med ett enmansband som gör black metal med turkiska texter och teman. Jag har ingen aning om det är en person som kan turkiska eller inte som skapar musiken vilket gör att jag får lämna bedömningen av äkthet till någon annan.

Jag ska erkänna att min kunskap om turkisk populärkultur är väldigt begränsad och det kan mycket möjligt vara så att denna låt är en cover av någon känd låt. I vilket fall som helst är det väldigt intressant att höra hur skaparen bakom projektet sjunger både finstämt och growlar och väser medan han piskar på något otroligt. Detta är spaceat och märkligt. Både i instrumentationen som också består av något stränginstrument med lite flair av Mellanöstern samt i hur låten växlar tempo. Det blir lite som när Mike Patton och Fantomas håller på. Ibland har jag svårt att veta om det bara är konstigt för att det ska vara konstigt men jag landar nog i att Kostnatění är mer bra än bara skojfriskt. Om nu black metal kan vara skojfriskt? Nu kör vi vidare med ett band som känns mindre skojfriskt och mer argt. 




Hässlig - "Like Worms" (Guilliotine, 2021, Mystiskaos)

Ännu ett enmansband men i detta fall ett spanskt band vars namn är en bastardisering av det tyska ordet hässlich som betyder ful. Det stämmer ganska bra. Här tycker jag nästan att det pushas gränser för vad som är black metal och vad som är gammal hederlig kängpunk. Det spelar mindre roll för min del. Det är gött sväng och låtarna puttrar på. Det mest spaceade med detta bandet är kanske deras logga som gör att jag blir illamående när jag stirrar för länge på den. Nu ska vi däremot ut till ett riktigt märkligt kosmos.


Wormlust / Skáphe - "Vaxvængir vonar" (Kosmískur hryllingur, 2019, Mystiskaos)

Ibland ska man spara det bästa till sist. Detta är inte en splitskiva av traditionellt snitt utan det är musiker från Wormlust och Skáphe som faktiskt samarbetat på två låtar för att skapa skivan. Och vilken skiva sen! Kosmískur hryllingur betyder kosmisk skräck och det är nog det närmaste beskrivningen av musiken som gäller. För den som inte har hört Wormlust kan det närmast beskrivas som riktigt psykadelisk black metal men som aldrig tappar sin intensitet och arghet. Skáphe är också ganska progressiva men framförallt är de kända för sitt väldiga dissonanta sound. Låten jag har valt är episkt lång, över 20 minuter, och visar upp båda bandens sidor. Det är både långsamma partier med mycket ljudmattor och argt dissonant och märkliga element i låtskrivandet. Helt plötsligt hör man en ensam bas och trummor osv. Skivan är också inspelad och mastrad i BST Studios vilket brukar betyda kvalité. Det är mycket som händer nästan hela tiden. Varje gång jag lyssnar på denna vinyl känner jag mig tveksam till att byta sida och fortsätta då första sidan nästan redan tagit musten ur mig. Men sen kör jag igenom denna låt med och efteråt drabbas jag av lite tomhet och vill lyssna om skivan för att se om jag upptäcker nya lager till musiken. Detta är verkligen en upplevelse som jag kan rekommendera alla som vill utmana sin egen lyssning. När det väl klickar med skivan finns det mycket att ta in. 


Det var dagens lista som ni hittar här. Det finns mycket mer att upptäcka på Mystiskaos och inte minst finns det mycket mer dissonant och dödsmetalldoftande black metal men jag valde att fokusera på olika band för att visa på den bredd som bolaget har. Jag följer Mystiskaos med förhoppning om att återigen få upptäcka något som utmanar mig och den bild av black metal som finns. //Oscar K. 

fredag, november 08, 2024

Fredagslistan 2024, vecka 45: Norsk punk!

God morgen. Hvordan går det? Idag blir det kort och gott norsk punk. Det är en kategori av musik som jag inte lyssnat så värst mycket på så det kändes dags att göra slag i saken. Jag har skippat TURBONEGRO för de tänker jag att alla redan har hört och BLOOD COMMAND (som är en stor personlig favorit) fick utgå pga att de känns mer metal än punk men det kan det säkert råda delade meningar om ute i stugorna. Listan finns längst ner i inlägget.

Vi lyssnar till tio låtar av (i tur och ordning): MURDER MAIDS, FAENIHÆLVETTE (som också syns på bilden här ovanför), AKTIV DÖDSHJELP, HONNINGBARNA, KJØTT, OSLO ESS, RONNY PØBEL, BRUTAL KUK, THE GOOD THE BAD AND THE ZUGLY och PAPPASAFT. Jag vill särskilt slå ett slag för låt nummer två i listan som var den låt som fick mig att välja temat från första början. Den dök upp som förslag i Spotify som en låt jag nog borde gilla och det stämde bra det. Ta en titt på textmaterialet och njut: 

"Rumpa mi er jævlig feit

Bicepsen er jævlig veik

Jeg er fortsatt jævlig bleik

Sommerkroppen er for seint

Du legger ut et bilde på Instagram

Jeg tenker bare på at du er svett og klam"

Och med dessa visdomsord tar vi helg. Ha de greit.

/Susanne

Fredagslistan 2024, vecka 45: Norsk punk!

fredag, november 01, 2024

Fredagslistan 2024, vecka 44: Power of Speed

 

Sedan i somras har jag varit på en återupptäcksfärd i heavy metal från åttio- och nittiotalet. Det hela började med att jag fick hem tyska IRON SAVIORs sju (7!) första album, vilket skulle få de flesta att tappa greppet om verkligheten. Det finns mycket att säga om det bandet, men deras största problem är att de inte spelar heavy metal i tempot som är det bästa för genren: svinsnabbt. 

Här följer därför en lista med nio rökare till snabb hårdrock från åttiotalet. Är allt det här speed metal? Ja, nej, kanske, beror på vem du frågar. Är speed metal ett sound, en subgenre, en scen, en attityd? Exakt var gränserna går för vad som är heavy, thrash, crossover, power och speed metal får experterna slåss om. Så länge det går undan är jag nöjd. Spela snabbare!


Listan hittar ni här!


IRON MAIDEN - Purgatory / Genghis Khan (Killers, 1981). Ja vad säger man. Vila i frid Paul Di'Anno. Vilken röst! Vilken karaktär! Vilken krigare! Här får ni inte bara en av Maidens bästa låtar, utan även en annan av Maidens bästa låtar som B-sida.


ACCEPT - Fast as a Shark (Restless and Wild, 1982). En självklarhet när man pratar snabb hårdrock, öppen dörr osv. Bästa dubbelkaggarna någonsin? Jag är en late bloomer vad gäller Accept, och det skyller jag enbart på Balls to the wall. En fruktansvärd låt. Varför blev inte den långt bättre Neon Nights deras stora hit?


SATAN - Trial by Fire (Court in the Act, 1983). Det här kan vara en av de bästa låtarna som överhuvudtaget skrevs under presenningen som kallas New Wave of British Heavy Metal. Och, förvånansvärt nog, är bandets nya album - fem stycken sedan 2013, det senaste i år - riktigt starka, vilket är mer än man kan säga om de flesta band på den här listan.


HELLOWEEN - Judas (Judas 12", 1986). En liten cirkel sluten här, eftersom Helloweens första och sanna frontman Kai Hansen startade ovan nämnda Iron Savior som sidoprojekt till Gamma Ray, som han fortsatte med efter Helloween. Jag gillar inte Michael Kiske och har inte hört nya sångaren, men Kais Helloween... herregud så bra det var. Man blir ju andfådd. 


ACID - Max Overload (Maniac, 1983). Nu ett band som varken är brittiskt eller tyskt: ACID kom från Belgien, av alla ställen. Mer hurtigt och punkigt än sina östra grannars baskaggemattor. Kate de Lombaerts hesa, inte riktigt tonsäkra röst är stenhård med.


RAVEN - Faster than the speed of light (Wiped Out, 1982). Tillbaka till UK och deras nya våg. Titeln säger allt! Einstein hade fel!


BLIND GUARDIAN - Guardians of the Blind (Battalions of Fear, 1988). Blind Guardian är väl mest kända för sin symfoniska fantasy-metal från nittiotalet och framåt, men ... hör ni hur snabbt det går här?? Hansi är ju dessutom Tysklands bästa hårdrockssångare jämte Kai och Klaus i Scorpions. 


SENTINEL BEAST - Phantom of the Opera (Depths of Death, 1986). En ny bekantskap för mig som jag var tvungen att köpa direkt. Deras enda album är en riktig käftsmäll, som avslutas med den här covern på en av Maidens absolut bästa låtar, för att sluta cirkeln där vi började. Okej, uppriktigt sagt är det en rätt slarvig tolkning, men de spelar den ännu snabbare än originalet. Debbie Gunn som sjunger gjorde för övrigt en demo med svenska ICE AGE 1989, men hennes svenska karriär verkar ha tagit slut rätt fort. 


Med detta tar vi helg. Play fast or don't!

/Andreas

Featured Post

Fredagslistan 2025, vecka 3: Neue Deutsche Härte teil eins: werde OOMPH!

  Det är sällan jag djupdyker i genrer, som person dras jag mer till att djupdyka i individuella band och skola in mig i deras katalog till ...

Populära inlägg