fredag, september 06, 2024

Fredagslistan 2024, Vecka 36: Svindlande höjder

Sol, vind och vatten i all ära men det är höga berg som veckans lista kommer avhandla. Undertecknad är ett stort fan av svindlande höjder, både att ta sig upp på dem genom klättring eller vandring men även att begrunda utsikten med en kopp kaffe i handen. Bland de personliga favoriterna finns Orodruin i semesterparadiset Mordor som jag ofta tar en sista minuten till när solen blir för stark här hemma. Nu tänker ni säkert något i stil med ”okej, så nu blir det fem doom låtar som ingen kommer höra någon skillnad på..”. Icke! Här finns något för alla.


Nog tramsat, spänn på säkerhetsselen och njut av det sköna ruset som den tunna luften ger. Listan hittar du HÄR!

 

Vi börjar i soliga Kalifornien och säger hej till mästarna i THEE OH SEES med John Dwyer i spetsen. Oh Sees spelar en kaotisk blandning av garage, kraut, synth och så vidare. Den röda tråden är fuzz, skrammel och långa reverb och delay-svansar. Otroligt produktiva är de också. Låten I come fromthe mountain är hämtad från plattan Floating coffin från 2013 som fått några varv om året sedan den kom.


Brukar ni dra ner i svarta hål och leta efter kristaller? Vi rör oss österut till Atlanta, Georgia, och smäller på andra låtenBlood Mountain plattan. Nog sagt.

 


Men blir det ingen släpig doom då? Det ryktas om att gamla goda Indiana Jones tog på hatten och gav sig ut på vägarna i jakt på det heliga berget någon gång på hösten -93 efter att husgudarna i SLEEP släppte sitt mästerverk, ja ni gissade rätt. HOLY MOUNTAIN. I min bok ska det antingen vara grind eller släpigt. Detta klassas in som det senare.


Gillar ni motorcyklar, muskelbilar och en gaphals som är förtjust i gitarrsolon? Då kan bandet ZEKE vara något för er. Låten heter Mountainman från plattan Death Alley, är i runda slängar halvannan minut lång och går snabbt som satan. Musikvideon är som en musikvideo ska vara, motorcykelkrascher i öknen varvas med svettiga liveklipp. Njut. 


Vi avslutar med låten I was on a mountain från Caution-plattan från 2001. Det är lite poppigare men luktar lika mycket diesel som föregående. Bandet heter HOT WATER MUSIC, grundades -93 i Gainsville, Florida och är fortfarande aktiva.



Det var allt för denna gången. Nästa gång blir det eventuellt djupa hav.

/Oskar S


Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 37: Void

 Gott folk! Idag ska vi ge oss ut i intigheten - för oss som har läst eller sett "Den oändliga historien" så kanske detta ord har ...

Populära inlägg